Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost forţat de presiunea judiciară să-l demită, duminică, pe numărul doi din guvern, Arie Dery, care deţinea importantul portofoliu al Internelor, după ce acesta a fost condamnat pentru fraudă fiscală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lider al partidului ultraortodox Shass, al doilea partid ca mărime din coaliţia lui Netanyahu, Arie Dery fusese numit ministru al Sănătăţii şi Internelor în guvernul format la sfârşitul anului în urma alegerilor legislative din 1 noiembrie. Miercuri, Curtea Supremă din Israel a invalidat însă această numire şi a reamintit că Dery şi-a anunţat la începutul anului 2022 retragerea din politică pentru a evita închisoarea, după condamnarea sa pentru fraudă fiscală.

"Cu inima grea şi cu multă tristeţe (...), suntem nevoiţi să vă eliberăm din funcţia guvernamentală", l-a anunţat Netanyahu pe Dery la reuniunea săptămânală a cabinetului de la Ierusalim. El a adăugat că hotărârea Curţii Supreme "ignoră voinţa poporului" şi că va încerca să găsească o cale legală pentru ca Arie Dery să "contribuie la servirea statului Israel".

"UN CIRC"

Îndepărtarea lui Arie Dery din guvern urmează deciziei de miercuri a Curţii Supreme, cel mai înalt organism juridic al ţării. Într-un comunicat, aceasta a anunţat că a decis, cu o majoritate de zece judecători din unsprezece, că numirea lui Dery în funcţia de ministru "nu poate fi validată".

"Premierul trebuie să-l demită", au spus judecătorii.

În ciuda faptului că şi-a anunţat retragerea din politică, Arie Dery a fost ales deputat în alegerile parlamentare din noiembrie şi, ulterior, numit în guvern.

Într-o primă reacţie, fostul prim-ministru Yair Lapid, devenit lider al opoziţiei, a numit pe Twitter guvernul Netanyahu un "circ".

"Netanyahu este slab, dar trebuie să numească astăzi un ministru al sănătăţii şi un ministru de interne cu normă întreagă", a spus el. "Cetăţenii Israelului nu ar trebui să plătească preţul pentru corupţia şi dezordinea acestui guvern", a adăugat fostul premier.

Lapid s-a alăturat sâmbătă unei mari manifestaţii la Tel Aviv, care a reunit aproximativ 100.000 de israelieni, potrivit estimărilor presei, pentru a-şi exprima împotrivirea faţă de politicile guvernului Netanyahu, care, se tem demonstranţii, vor duce la o derivă antidemocratică.

CITEȘTE ȘI Nouă manifestaţie uriaşă anti-guvern la Tel Aviv. Fostul premier Yair Lapid s-a alăturat protestului

A fost cea mai mare manifestaţie de când Benjamin Netanyahu a revenit ca premier, în fruntea unei coaliţii ce combină partide de dreapta, de extremă dreapta şi evrei ultraortodocşi, fiind cea mai de dreapta conducere din istoria Israelului.

CINE ESTE ARIE DERY

Netanyahu este el însuşi judecat pentru corupţie în mai multe cazuri, iar procesul său este în curs de desfăşurare. În Israel, prim-ministrul nu beneficiază de imunitate judiciară, dar nu este obligat să demisioneze sau să renunţe la funcţie pe durata procesului său.

La sfârşitul lunii decembrie, deputaţii au adoptat un text, numit de presă "legea Dery", care permite unei persoane condamnate pentru o infracţiune, dar care nu a fost condamnată la închisoare, să facă parte din guvern. Curtea Supremă a criticat legea şi a declarat că numirea ui Dery a fost "în contradicţie gravă cu principiile fundamentale ale statului de drept".

Figură importantă din Shass, un partid obişnuit să facă şi rupă coaliţii încă din anii 1980, Arie Dery a fost ministru în multe guverne şi are de mult timp probleme cu justiţia.

În 1993, Curtea Supremă ceruse deja ca acesta să fie demis din funcţia de ministru de interne, după ce fusese acuzat de corupţie. În 2000 a fost condamnat la trei ani de închisoare şi eliberat după ce a executat două treimi din pedeapsă.

"Intenţionez să continui să conduc mişcarea Shass, să particip la întâlnirile liderilor de grup din coaliţie şi să ajut la promovarea reformelor judiciare importante pentru care acest guvern a fost ales", a declarat duminică Arie Dery într-un comunicat. "Nicio hotărâre judecătorească nu mă va împiedica să îmi servesc şi să îmi reprezint alegătorii", a adăugat el.

În Israel, unde legile de bază ţin loc de Constituţie, sistemul judiciar este singurul care poate controla guvernul. Cu toate acestea, la începutul lunii ianuarie, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un program controversat de reforme ale sistemului judiciar, inclusiv introducerea unei clauze "override" care să permită parlamentului să anuleze pe loc o decizie judecătorească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.