Conservatorul german Armin Laschet a făcut un pas mare către succesiunea Angelei Merkel şi a fost ales luni, în pofida nepopularităţii sale, de către conducerea partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU), să candideze la postul de cancelar în alegerile parlamentare din septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea CDU a decis luni - într-o reuniune cu uşile închise - să-l susţină pe Laschet, preşedintele CDU, care se confruntă cu dificultăţi în sondaje, împotriva altui conservator, popularul bavarez Markus Söder, care conduce formaţiunea aliată Uniunea Creştin Socială (CSU).

”Prezidiul a emis un aviz clar, în urma unor consultări detaliate”, ca Armin Laschet să candideze din partea uniunii celor două partide în campania în vederea alegerilor legislative de la 29 septembrie, a declarat un participant la reuniune pentru AFP.

”Noi îl considerăm excepţional de apt şi i-am cerut acum să discute cu Markus Söder despre felul în care să procedăm”, confirmă liderul CDU în landul Hesse Volker Bouffier.

Această decizie nu este încă definitivă, însă, prin această susţinere, Laschet, în vârstă de 60 de ani, ministrul-preşedinte al celui mai populat land, Renania de Nord-Westfalia, are şanse bune să-i reprezinte pe conservatori în alegeri şi să-i succeadă Angelei Merkel, care se află la putere de 16 ani.

PIERDERE DE TEREN

CDU pierde teren în sondaje, dar rămâne pe primul loc în anchete, cu aproximativ 28% in voturi, iar Verzii sunt creditaţi cu 22%.

Ministrul-preşedinte al Bavariei Markus Söder, în vârstă de 54 de ani, s-a declarat duminică pregătit să devină primul bavarez care să fie ales cancelar - cu condiţia ca CDU, mai puternică la nivel naţional, să-l susţină.

Însă, în pofida unei popularităţi impresionante în întreaga Germanie şi unei susţineri până în rândul CDU, Söder întâmpină dificultăţi în a răsturna tendinţa.

Conducerea CDU este instanţa crucială în desemnarea unui candidat, iar democrat-creştinilor le revine prima opţiune.

CSU, o formaţiune regională, a reprezentat doar în două rânduri întreaga tabără conservatoare în alegeri, însă a fost înfântă de ambele dăţi, în 1979 şi în 2002.

Söder, care a devenit una dintre cele mai apreciate personalităţi, prin intermediul unei abordări stricte şi prudente în lupta împotriva covid-19, nu a reuşit să-şi ralieze la cauză cadrele conservatoare din afara Bavariei.

Liderii conservatori din CDU nu au încredere într-un lider cu opinii care se schimbă şi care spunea, în urmă cu puţin timp, că locul său este la Munchen şi nu la Berlin.

Laschet, despre care aproximativ un sfert dintre germani crede că are stofă de cancelar, este un fost jurnalist. Considerat mult timp un adept moderat al liniei de centru a Angelei Merkel, el se confruntă cu o serie de probleme de când a fost ales preşedinte al CDU, în ianuarie.

CHICOTELI

Recenta sa propunere a unei carantine stricte, dar scurte, în vederea opririi celui de-al treilea val de covid-19, a provocat un val de criticişi chicoteli.

Liderul regional a pledat până în prezent în favoarea unor relaxări, până la a fi pe punctul de a intra în conflict cu Angela Merkel.

Două înfrângeri dure în alegerile regioale, în martie, pe fondul unor cazuri de presupusă corupţie în achiziţionarea unor măşti de protecţie în rândul unor parlamentari conservatori, i-au fragilizat poziţia.

Însă Laschet, un tactician abil, a ştiut să-şi asigure în culise susţinerea liderilor CDU care, în pofida faptului că sunt îngrijoraţi cu prvire la propria lor realegere în septembrie, nu vor ca partidul să se plece în faţa formaţiunii surori bavareze.

Această opţiune a conducerii CDU ar putea încheia astfel un duel care risca să dăuneze, în contextul dificil al pandemiei covid-19 şi depăşirii luni a pragului de trei milioane de contaminări cu noul coronavirus.

Celelalte partide câştigă teren.

Partidul Social Democrat (SPD) şi-a desemnat de luni de zile candidatul în alegeri - ministrul Finanţelor Olaf Scholz.

Verzii, creditaţi cu peste 20% din voturi, urmează să anunţe lunea viitoare care dintre cei doi copreşedinţi ai formaţiunii - Annalena Baerbock şi Robert Habeck - va conduce bătălia electorală.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.