Un neonazist german, Stephan Ernst, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat joi, de către un tribunal din Frankfurt, la închsoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de asasinarea, în iunie 2019, a unui ales în favoarea migraţiei din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a Angelei Merkel, Walter Lübcke, în urma unui proces istoric, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedeapsa lui Stephan Ernst, care l-a ucis cu un glonţ în cap, la domiciliul acestuia, pe Walter Lübcke, la vârsta de 65 de ani, prevede o perioadă de siguranţă de 15 ani.

Complicele său, Markus Hartmann, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisaore - cu suspendare.

Acest proces este istoric întrucât este vorba despre primul asasinat al unui ales - din 1945 încoace - comis de către un simpatizant al extremei drepte.

”Condamnarea cu privire la omor nu lasă vreun dubiu cu privire la vina” lui Stephan Ernst, a subliniat preşedintele completului de la Frankfurt Thomas Sagebiel, citind verdictul.

”Ştim că vă putem măsura cu greu pierderea şi că procesul a fost foarte dureros pentru dumneavoastră. Sarcina noastră a fost să efectuăm o procedură echitabilă  şi să judecăm fără să ţinbem cont de interese personale”, a declarat el, adersându-se familiei victimei.

ASASINAT ”POLITIC”

În noaptea de 2 iunie 2019, Walter Luebcke fuma o ţigară pe terasa casei sale, la Kassel, în Hessa, atunci când a fost ucis cu un glonţ în cap, tras de aproape, de către Stephan Ernst.

După două săptămâni de anchetă, Stephan Ernst, un apropiat al mişcării neonaziste este arestat.

El acuză un presupus complice, Markus Hartmann, judecat şi el în acest proces, care a început la 16 iunie.

Stephan Ernst a prezentat scuze familiei victimei pentru această crimă ”crudă şi laşă”, însă viza un ”obiectiv politic”, potrivit avocatului său.

Complicele său este acuzat de faptul că l-a antrenat la tir într-o pădure, ”inclusiv cu arma folosită” în asasinat, însă fără să ”cunoască planurile reale” ale lui Stephan Ernst.

El a fost condamnat până la urmă la un an şi jumătate de închisoare - cu suspendare - cu privire la deţinere ilegală de arme.

Potrivit acuzării, cei doi au asistat împreună, furioşi, la o reuniune publică în care Walter Lübcke şi-a exprimat susţinerea faţă de politica generoasă în domeniul migraţiei a cancelarului Angela Merkel.

Peste un milion de refugiaţi au fost primiţi în Germania în perioada 2015-2016, în cadrul acestei politici.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a intrat, ulterior, în Parlamentul german, în alegerile legislative din 2017.

Stephan Ernst le era cunoscut autorităţilor, de la sfârşitul anilor '80, ca simpatizant neonazist potenţial violent.

În 1993, el a fost suspectat că a planificat un atentat cu bombă vizând un centru de solicitanţi de azil.

În 2009, el a participat la o revoltă rasistă la Dortmund,

În pofida acestui trecut încărcat, serviciile germane de informaţii au încetat, în ultimii ani, să-l mai supravegheze pe Stephan Ernst.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.