Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cetăţean britanico-iranian, în vârstă de 44 de ani, care a petrecut şase ani în închisoare în Iran, şi-a tăiat părul, în semn de solidaritate cu protestatarii din Iran după moartea lui Mahsa Amini, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele 11 zile s-au înregistrat tulburări semnificative în ţara din Orientul Mijlociu după moartea în arest a lui Amini, care fusese arestată la 13 septembrie pentru că a refuzat să poarte hijab.

În semn de solidaritate cu protestatarii din Iran, Zaghari-Ratcliffe s-a filmat tăindu-şi părul, aşa cum se vede în videoclipul publicat de BBC.

La sfârşitul videoclipului, ea a spus: „Pentru mama mea, pentru fiica mea, de frica de izolare, pentru femeile ţării mele, pentru libertate”.

Zaghari-Ratcliffe a fost arestată în 2016 la Teheran în timp ce lucra ca manager al unui proiect caritabil. Ea a fost acuzată de spionaj de către autorităţile ţării, ceea ce a negat.

După o campanie de lungă durată condusă de soţul ei, Richard, şi negocieri între guvernele britanic şi iranian, Zaghari-Ratcliffe s-a întors acasă în Marea Britanie în martie.

Amini a fost arestată de poliţia morală a Iranului la Teheran. Tânăra în vârstă de 22 de ani s-a prăbuşit după ce a fost dusă într-un centru de detenţie şi a murit ulterior la spital. Poliţia a spus că moartea ei a fost cauzată de o insuficienţă cardiacă bruscă, dar familia lui Amini a susţinut că a fost bătută de ofiţeri.

Luni, cel puţin 450 de persoane au fost arestate în Mazandaran, o provincie din nordul Iranului, de când au început protestele, potrivit procurorului şef al provinciei, Mohammad Karimi.

Demonstraţiile au fost întâmpinate cu închideri de internet şi represiuni violente.

Numărul oficial al morţilor în timpul confruntărilor a fost luni de 41, în timp ce organizaţiile pentru drepturile omului au spus că numărul adevărat este de cel puţin 76.

Amnesty International a declarat că cel puţin patru copii au fost ucişi de forţele de stat de la începutul protestelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.