Prinicipalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, acuză autorităţile de ”răpirea” unuia dintre colaboratorii săi, arestat în urma unei percheziţii şi trimis imediat în Arctica pentru a-şi efectua serviciul militar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-au spart uşa lui Ruslan Şaveddinov, l-au răpit, l-au pus imediat în avion şi l-au trimis undeva la Arhanghelsk, unde este transportat cu un convoi plin de poliţişti”, a anunţat marţi, pe Twitter, Navalnîi, care a postat o înregistrare video în care apare un tânăr intrând într-un furtgon, noaptea, într-un loc înzăpezit, însoţit de bărbaţi în uniformă.

Ruslan Şaveddinov, în vârstă de 23 de ani, este un colaborator al organizaţiei lui Aleksei Navalnîi, ”Fondul luptei împotriva corupţiei”, clasată anul acesta drept ”agent străin” şi ţinta unei anchete cu privire la ”spălare de bani”.

Potrivit lui Navalnîi, tânărul a fost trimis într-o bază situată pe Insula Novaia Zemlea, în Arctica rusă, unde sunt staţionate două divizii de sisteme de apărare antiaeriană ultimul răcnet de tip S-400.

Preşedinta ONG-ului Comitetul Mamelor Soldaţilor, Valentina Melnikova, a declarat pentru AFP că este un lucru neobişnuit ca armata să trimită recruţi în baze îndepărtate în Arctica, cunoscute prin condiţiile meteorologice dificile.

”El este încarcerat în mod ilegal. Un adevărat deţinut politic sau un exilat”, a denunţat Navalnîi miercuri pe blog.

Serviciul militar, cu o durată de un an, este obligatoriu în Rusia pentru bărbaţii în vârstă de până la 27 de ani, în pofida faptului că o parte a populaţiei i se sustrage prin diverse mijloace.

Un purtător de cuvânt al Comisariatului Militar de la Moscova Maksim Loktev, a declarat pentru agenţia oficială rusă de presă Tass că Ruslan Şaveddinov a ”scăpat mult timp” serviciului militar obligatoriu şi a dat asigurări că înregimentarea sa expresă este ”conformă legii”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru presă că Ruslan Şaveddinov a încercat să se sustragă serviciului militar, iar ”totul s-a făcut în strict acord cu legea”.

”Serviciul militar s-a transformat pur şi simplu în mecanism carceral asemănător unei forme de încarcerare”, a denunţat Navalnîi.

Câţiva activişti au protestat, la rândul lor, miercuri seara, în faţa sediului Statului Major al forţelor armate, la Moscova, cu pancarte ale căror mesaje comparau serviciul militar cu un ”instrument al reprimării”.

Fondul luptei împotriva corupţiei se află la originea multor anchete care denunţă fraude şi modul de trai al elitelor ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.