Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, cre se află în greva foamei, la închisoare, de la 31 martie, este ameninţat să fie alimentat cu forţa de către autorităţi, anunţă luni un mesaj postat pe contul său oficial de Twitter, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El cântăreşte 77 de kilograme”, se arată pe contul @navalny, care precizează că opozantul a slăbit opt kilograme de când a intrat în greva foamei.

”În faţa seriozităţii grevei foamei, administraţia (penitenciară) îl aminţă zilnic să-l alimenteze cu forţa”, se arată în acest mesaj postat pe cont.

Alimentarea cu forţa a unui deţinut în Rusia este autorizată de lege şi poate fi realizatpă oral, rectal sau prin intubaţie. Un asemenea tratament este considerat de către activişti ai drepturilor omului o formă de tortură.

Aleksei Navalnîi, încarcerat doi ani şi jumătate în urma unui caz de fraudă, denunţat larg drept un pretext în vederea încarcerării acestuia, în pofida unor dezminţiri ale Kremlinului, nu se mai hrăneşte cu scopul de a denunţa condiţiile detenţiei sale în Colonia penitenciară Pokrov, situată la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova.

El acuză autorităţile de faptul că îi refuză tratamente medicale adecvate pentru probleme la spate care-l fac să sufere şi îi afectează funcţionarea mâinilor şi picioarelor.

Potrivit avicaţilor săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul acuză, de asemenea, că este ”torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

Autorităţile ruse au respins toate acuzaţiile lui Navalnîi şi apreciază că acesta beneficiază de toată atenţia medicală de care are nevoie.

”El nu are în continuare acces la un medic”, se arată în mesajul publicat luni pe contul său de Twitter.

Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, creat de către armata sovietică.

Opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile ruse de informaţii FSB de faptul că au vrut să-l ”elimine”, acuzaţii dezminţite de puterea rusă, care refuză să ancheteze cu privire la tentativa asasinării acestuia.

La revenirea sa în Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost arestat, al sosirea pe un aeroport, la Moscova, iar apoi a fost judecat rapid şi trimis la închisoare din cauza încălcării unui control judiciar în cazul de fraudă din 2014.

Navalnîi s-a specializat în anchete de corupţie vizându-l pe Putin şi anturajul acestuia. El are milioane de abonaţi pe reţele de socializare..

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.