O navă încărcată cu grău a plecat dintr-un port ucrainean către Egipt, au anunţat vineri autorităţile ucrainene, subliniind că este a doua oară în această săptămână când un vapor foloseşte un coridor maritim înfiinţat de Kiev cu scopul de a ocoli blocada şi ameninţările ruseşti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vasul «Aroyat» a plecat din portul Ciornomorsk încărcat cu 17.600 de tone de grâu ucrainean către Egipt”, anunţă pe X ministrul ucrainean al Infrastructiurii Oleksandr Kubrakov.

O primă navă încărcată cu grîu a plecat fără probleme din acelaşi port la 19 septembrie, în contextul în care Ucraina vrea să înfiinţeze căi maritime sigure pentru producţia sa agricolă, după ce Moscova a ieşit în iulie dintr-un acord care permitea exportul la Marea Neagră a produselor agricole ucrainene, conhsiderate esenţiale economiei ţării şi alimentaţiei mondiale.

CĂI DE APROVIZIONARE CĂTRE AFRICA

Aceste coridoare maritime, de-a lungul coastelor ţărilor aliate, până la Strâmtoarea Bosfor, sfidează ameninţări ruseţti de scufindare a navelor care intră şi ies din porturi ucrainene.

Rusia nu a atacat aceste coridoare, însă bombardează cu regularitate instalaţii cerealiere în porturi ucrainene.

Kievul vrea să deschidă căi de aprovizionare către Africa, care are mare nevoie de producţia ucraineană şi să contracareze influenţa rusă pe acest continent, în contextul în care Vladimir Putin a promis unor ţări africane să le livreze grâu n mod gratuit.

Rusia şi Ucraina sunt două mari puteri agricole, ale căror producţii sunt considerate cruciale în securitatea alimentară mondială.

Invazia rusă a vecinului său şi sancţiuni internţaionale impuse Moscovei au destabilizat aprovizionarea şi pieţele mondiale.

Forţele armate ucrainene depun de mai multe săptămâni eforturi să contracareze acapararea de către Rusia a Mării Negre, şi anume atacând Peninsula ucraineană Crimeea anexată de Moscova în 2014, sediul Flotei ruse în această regiune.

ATACURI

Atacuri cu drone aeriene şi maritime şi atacuri cu rachetă s-au multiplicat, mai ales vizând Sevastopolul, baza Flotei ruse.

Un şantier naval a fost atacat săptămâna trecută, iar Kievul a revendicat distrugerea unor nave militare.

Vineri, autorităţile ruse au anunţat, fără explicaţii, că orice transport maritim de pasageri de la Sevastopol este suspendat până la noi ordine.

Ministerul rus al Apărării a anunţat ulterior că a dejucat un atac ucrainean şi a disrus o rachetă ghidată şi două drone vizând Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.