Nava angajată pentru a găsi aeronava dispărută în zborul Malaysia Airlines MH370 a ajuns duminică în zona de căutare din Oceanul Indian, în care oamenii de ştiinţă australieni cred că aceasta s-ar putea afla, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasul de căutare, Seabed Constructor, a pornit pe 3 ianuarie din portul oraşului Durban al statului Africa de Sud.

Potrivit datelor deţinute de Reuters, provenite dintr-un sistem de urmărire automat, vasul, care a ajuns în zona de căutare duminică, se îndrepta marţi către un loc despre care cercetătorii australieni cred că este, cel mai probabil, locul în care se află epava.

În această lună, Malaezia a semnat un acord prin care va plăti compania americană Ocean Infinity cu până la 70 de milioane de dolari dacă aceasta va găsi aeronava dispărută, în cadrul unei misiuni de căutare cu durata de 90 de zile pe care o va efectua în sudul Oceanului Indian.

Dispariţia aeronavei care efectua o cursă comercială din Kuala Lumpur la Beijing în martie 2014, cu 239 de persoane la bord, se numără printre cele mai mari mistere ale aviaţiei din lume.

În ianuarie 2017, Malaezia, Australia şi China au anunţat suspendarea operaţiunilor subacvatice de căutare a zborului MH370, soarta celor 239 de persoane de la bordul aeronavei dispărute rămânând un mister, după căutări în van, în urma cărora s-au găsit doar câteva bucăţi de fuzelaj şi bagaje plutind în derivă pe ocean.

Acea misiune de căutare fără succes a costat 157 de milioane de dolari şi a fost efectuată pe o suprafaţă de 120.000 de kilometri pătraţi. Misiunea a fost încheiată în ciuda faptului că cercetătorii au cerut să extindă căutarea pe o suprafaţă de 25.000 de kilometri pătraţi către nord.

Liow Tiong Lai, ministrul Transporturilor din Malaezia, a spus la începutul acestei luni că o companie privată cu sediul în Houston, Ocean Infinity, va căuta MH370 în special în acea suprafaţă de 25.000 de kilometri pătraţi, urmând să fie plătită doar dacă va găsi avionul.

Compania Ocean Infinity va fi plătită cu 20 de milioane de dolari dacă avionul va fi găsit în primii 5.000 de kilometri pătraţi în care se vor efectua căutările, 30 de milioane de dolari dacă va fi găsit în 10.000 de kilometri pătraţi, şi 50 de milioane de dolari dacă va fi găsit în suprafaţa de 25.000 de kilometri pătraţi. Dacă aeronava va fi găsită dincolo de această suprafaţă, Ocean Infinity va primi 70 de milioane de dolari.

Prioritatea companiei va fi aceea de localiza epava sau zborul şi aparatele de înregistrare din carlingă şi să prezinte dovezi credibile pentru a confirma locul în care se află avionul, în termen de 90 de zile.

Nava companiei Ocean Infinity este echipată cu opt submarine autonome, dotate cu echipamente de scanare, care se vor deplasa pe fundul mării cu scopul de a obţine informaţii care să fie analizate.

Echipajul navei este format din 65 de persoane, inclusiv doi reprezentanţi guvernamentali din marina Malaeziei.

Oliver Plunkett a precizat că acţionarii companiei vor suporta costurile căutării.

Între teoriile legate de misterul MH370 se numără aceea că avionul a avut o defecţiune mecanică sau că a fost deviat în mod intenţionat de la traiectoria sa. Mai mulţi anchetatori cred că cineva a deconectat în mod intenţionat transponderul aeronavei, înainte de a îi devia traiectoria cu mii de kilometri deasupra Oceanului Indian.

Cel puţin trei piese de avion colectate din insule ale Oceanului Indian şi de pe coasta de est a Africii au fost confirmate ca aparţinând aeronavei dispărute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.