NATO nu vrea un ”război deschis” cu Rusia, declară secretarul general al NATO în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, organizat de preşedinţia turcă, justifcând astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi avem responsabilitatea de a împiedica acest conflict (armat între Rusia şi Ucraina) să se intensifice în afara frontierelor Ucrainei şi să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a declarat el la acest forum.

Jens Stoltenberg a justificat, astfel, refuzul NATO de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei cu scopul de a apăra populaţia ucraineană de bombardamente ale aviaţiei ruse, cerută insistent de preşedintele ucraqinean Volodimir Zelenski,

O astfel de măsură ”ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruse”, a subliniat el, ”iar asta ne-ar conduce foarte sigur la un război deschis”.

Jens Stoltenberg urma să se întlnească cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele negocieri între miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov şi ucranean Dmitro Kuleba în această staţiune balneară.

Secretarul general al NATO, o organizaţie din care Turcia face parte, l-a îndemnat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin ”să pună capăt acestui război lipsit de sens” şi să găsească o ”soluţie politică”.

”Prima măsură ar fi garantarea unor culoare umanitare care să le permită oamenilor să iasă şi să-şi procure hrană şi medicamente”, îi cere Stoltenberg lui Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.