Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reiterează decizia Alianţei Nord-Atlantice de a-şi retrage forţele din Afganistan ”împreună cu” Statele Unite, după anunţul preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump privind retragerea trupelor americane din această ţară până de Crăciun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am decis împreună să mergem în Afganistan. Vom proceda împreună să la ajustări ale forţelor şi vom părăsi ţara împreună”, a anunţat el într-o conferinţă de presă comună joi cu şeful Guvernul Republica Macedonia de Nord Zoran Zaev.

Misiunea NATO în Afganistan Resolute Support numără 12.000 de militari din 38 de ţări - inclusiv 8.000 de militari americani.

Statele Unite au desfăşurat şi alte trupe în această ţară.

Anunţurile preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump urmează să fie discutate la o reuniune a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la 22 octombrie.

Aliaţii europeni s-au declarat în mai multe rânduri deranjaţi de anunţurile miliardarului newyorkez cu privire la acest subiect, iar Pentagonul a dat asigurări de fiecare dată că nicio decizie nu va fi luată în mod unilateral.

Donald Trump - care se ală în plină campanie electorală - a anunţat miercuri că doreşte să retragă toate trupele americane din Afganistan până de Crăciun, adică mai rapid decât prevede Acordul de la Doha, încheiat la 28 februarie în Qatar între Statele Unite şi talibani.

Însă el nu a precizat dacă forţele americane desfăşurate în cadrul Misiunii NATO sunt vizate.

Jens Stoltenberg a insistat asupra necesităţii evitării ca Afganistanul să redevină ”un sanctuar al teroriştilor”.

”Noi ne-am dus în Afganistan după atacurile teroriste împotriva Statelor  Unite la 11 septembrie 2001, după ce Articolul 5 a fost  invocat. Misiunea NATO număra la început 100.000 de militari angajaţi în operaţiuni de luptă. Azi NATO are 12.000 de militari însărcinaţi să consilieze şi să formeze forţele afgane”, a subliniat Stoltenberg.

”Din aceste trupe, o mare parte sunt europene şi canadiene”, a precizat el.

”Luările de decizii se vor face în funcţie de condiţiile de pe teren”, a subliniat secretarul general al NATO.

Aceste decizii vor fi luate ”împreună”, a insiatat Stoltenberg.

”Mesajul nu s-a schimbat”, a conchis el.

Jens Stoltenberg a prezentat poziţia NATO în cadrul ultimei reuniuni a miniştrilor Apărării statelor membre ale Alianţei Naord-Atlantice la 12 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.