NATO urmează să se întrunească într-un summit, în decembrie, la Londra, pentru a marca 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, o reuniune dedicată noilor ameninţări la adresa securităţii membrilor bloculuimilitar, a anunţat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reuniunea de la Londra va fi ocazia ca şefii de stat şi de guverne ai ţărilor aliate să releve provocările actuale şi viitoare în domeniul securităţii şi să vegheze ca NATO să continue să adapteze pentru a asigura securitatea populaţiei sale de aproape un miliard de persoane”, a precizat Stoltenberg, citat într-un comunicat.

NATO este necesar să se pregătească ”să trăiască într-o lume fără tratat de dezarmare nucleară” în Europa şi ”cu o Rusie care continuă să desfăşoare rachete” capabile să atingă oraşe europene, avertiza secretarul general al NATO la finalul reuniunii încheiate cu un eşec a Consiliului NATO-Rusia, al 25 ianuarie, la sediul Alianţei.

Statele Unite au denunţat încălcarea tratatului armamentului nuclear ”intermediar” (INF) încheiat în 1987 cu Moscova şi şi-au anunţat la 2 februarie decizia de a se retrage din acest acord.

Rusia a decis, în aceeaşi zi să-şi suspende participarea la acest tratat şi a anunţat dezvoltarea unor noi rachete balistice.

Membrii europeni ai alianţei au fost incapabili să asopte o poziţie comună - blocată de Cipru - şi nu-şi ascund îngrijorarea în faţa luărilor de poziţie ale preşedintelui american Donald Trump.

Gazda marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, Marea Britanie - care a găzduit primul cartier general al NATO - va părăsi Uniunea Europeană (UE) la 29 martie şi va redeveni, astfel, o ţară terţă faţă de foştii săi parteneri.

Pe de altă parte, Trump urmează să efectueze o vizită în Regatul Unit, cu ocazia acestui summit, potrivit Press Association (PA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.