NATO şi Rusia au făcut joi un nou pas în dialogul lor, printr-un schimb de informaţii despre poziţiile militare în Europa de Est, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg la finalul Consiliului NATO-Rusia care a avt loc la nivel de ambasadori, la sediul organizaţiei, la Bruxelles, cu o zi înainte de întâlnirea miniştrilor de Externe ai Alianţei, relatează Belga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aliaţii şi omologul lor rus au abordat problema activităţilor militare în Europa de Est, ”din grijă faţă de transparenţă şi reducerea riscurilor”, a subliniat secretarul general al NATO la finalul reuniunii.

”În decembrie, am putut să avansăm în aceste domenii. Astăzi (joi), am făcut un nou pas, schimbând informaţii despre poziţiile noastre militare respecive. NATO a prezentat o expunere despre cele patru grupări tactice desfăşurate în ţările baltice şi Plonia. Rusia a susţinut o sesiune de informare despre cele trei noi divizii ale sale desfăşurate în districtul militar occidental”, a precizat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”briefinguri viitoare”, pe care le preconizează între Alianţă şi Rusia.

El şi-a exprimat de asemenea voinţa unei multiplicări a întâlnirilor în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

”Această reuniune importantă a abordat subiecte de interes comun. Dialogul nu este simplu, însă îl susţinem”, a spus el.

Stoltenberg a precizat că NATO nu şi-a schimbat poziţia faţă de criza ucraineană şi a îndemnat Moscova să aplice acordurile de la Minsk.

”Dezacorduri evidente subzistă (între Alianţă şi Rusia). Situaţia în domeniul securităţii este îngrijorătoare. Armistiţiul nu este respectat. Noi cerem să se asigure un acces deplin observatorilor internaţionali şi ca artileria grea să fie retrasă”, a subliniat el.

O reuniune NATO-Ucraina va avea loc vineri dimineaţa în timpul reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Alianţei.

Consiliul NATO-Rusia este o instanţă de dialog creată în 2002, dar care a fost îngheţată în 2014, după anexarea de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea şi conflictul armat dintre Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei. La vremea respectivă, Alianţa şi-a îngheţat, de asemenea, cooperarea practică - civilă şi militară - cu Moscova, dar a propus o menţinere a dialogului politic prin intermediul Consiliului NATO-Rusia.

Întâlnirile în cadrul acestui consiliu au fost reluate mai activ în 2016. Aliaţii şi reprezentanţi ai Kremlinului s-au întâlnit în trei rânduri anul trecut, însă fără ca aceste reuniuni să conducă la rezultate concrete.

NATO a desfăşurat mii de militari şi armament greu în Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi în state membre din Europa de Sud-Est, inclusiv în România, într-o încercare de a le oferi asigurări în urma agresiunii ruse în Ucraina.

La rândul ei, Rusia a provocat îngrijorări statelor NATO prin organizarea unor exerciţii militare neanunţate în partea de vest, dar şi printr-o propagandă agresivă, iar avioane de vânătoare ruse s-au apropiat periculos de mult  de nave şi aeronave aliate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.