NATO declară Rusia drept ”cea mai mare şi directă ameninţare” la adresa păcii şi securităţii statelor membre, miercuri, şi acuză Moscova că foloseşte ”constrângerea, subversiunea, agresiunea şi anexarea” pentru a-şi extinde sfera de influenţă, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie nu a fost complet surprinzătoare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că războiul Rusiei în Ucraina a creat cea mai mare criză de securitate în Europa de la al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, decizia reprezintă un pas decisiv, având în vedere faptul că în trecut, Alianţa Nord-Atlantică a calificat Rusia drept un partener strategic.

Summitul anual al NATO a avut loc la Madrid, într-o lume transformată de invazia Rusiei. Războiul a împins determinat alianţa militară să trimită trupe şi arme în Europa de Est la o scară nemaivăzută de la Războiul Rece.

De asemenea, războiul Moscovei a dus la ”cea mai mare revizuire a apărării colective” a NATO ”de la sfârşitul Războiului Rece”, după cum a subliniat Stoltenberg.

Liderii au publicat, de asemenea, noul Concept Strategic al NATO, setul său de priorităţi şi obiective stabilit o dată pe deceniu.

Ultimul document de acest fel, publicat în 2010, clasifica Rusia drept un ”partener strategic”. La acea vreme, ideea ca Rusia să poarte un război terestru la graniţele NATO ar fi părut o exagerare.

În schimb, în prezent, NATO a acuzat Rusia că foloseşte ”constrângerea, subversiunea, agresiunea şi anexarea” pentru a-şi extinde sfera de influenţă.

”NATO nu caută confruntare şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Federaţia Rusă”, se mai arată în document.

”Vom continua să răspundem ameninţărilor ruseşti şi acţiunilor ostile într-un mod unit şi responsabil”, se mai precizează în document.

În plus, Alianţa Nord-Atlantică se angajează să consolideze sprijinul oferit Ucrainei, în pofida faptului că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras la răspundere alianţa pentru că nu a făcut mai mult pentru a ajuta Kievul să învingă Moscova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.