NATO a anunţat suspendarea oficială a tratatului referitor la Forţele Convenţionale în Europa (CFE), un document-cheie de securitate din perioada post-Război Rece, ca răspuns la ieşirea Rusiei din acest acord, gest pe care alianţa militară occidentală îl condamnă, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aliaţii condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE) şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, care este contrar obiectivelor tratatului. Retragerea Rusiei este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni care subminează în mod sistematic securitatea euroatlantică”, a reacţionat NATO într-un comunicat.

„Drept consecinţă, statele-părţi aliate intenţionează să suspende funcţionarea Tratatului CFE atât timp cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor, în temeiul dreptului internaţional”, menţionează comunicatul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Aceasta este o decizie susţinută pe deplin de toţi aliaţii NATO”, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Ministerul rus de Externe anunţase marţi dimineaţă că Moscova a finalizat demersurile pentru retragerea din tratat. Rusia a declarat că impulsul SUA pentru extinderea NATO a dus la "ocolirea deschisă" de către ţările din alianţa occidentală a restricţiilor de grup prevăzute de tratat şi a adăugat că admiterea Finlandei în NATO şi cererea Suediei de aderare au însemnat că tratatul este mort de facto.

Majoritatea celor 31 de aliaţi din NATO au semnat Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa, care avea ca scop împiedicarea rivalilor din timpul Războiului Rece de a comasa forţe la sau în apropierea graniţelor comune.

Tratatul CFE a fost semnat în noiembrie 1990 şi ratificat doi ani mai târziu, apoi în 1999 a fost actualizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.