NATO condamnă anunţul Rusiei cu privire la o desfăşurare de armament nuclear tactic în Belarus, anunţă marţi, în prima zi a summitului de la Vilnius, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Monitorizăm îndeaproape ceea ce fac ei”, a anunţat Jens Stoltenberg înainte de începerea summitului.

”Până acum, nu am constatat vreo schimbare în poziţia desfăşurării nucleare care să necesite schimbări din partea noastră”, a continuat el.

”Însă rămânem vigilenţi şi vom asigura, bineînţeles, protecţia şi apărarea fiecărui aliat NATO împotriva oricărei eventuale ameninţări”, a subliniat el.

Rusia şi-a anunţat în martie intenţia de a staţiona armament nuclear tactic în Belarus, o consolidare a alianţei militare ruso-belaruse.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko anunţa în mai că Rusia a început să transfere acest tip de armament pe teritoriul belarus şi a oferit armament nuclear şi altor ţări care vor să se alăture ”Uniunii Rusia-Belarus”.

”Vor exista arme nucleare pentru toată lumea”, declara el.

Însă există îndoieli cu privire la faptul că transferul de armament tactic nuclear rus în Belarus a început.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţa în iunie că instalaţii în vederea stocării acestui armament în Belarus urmau să fie finalizate până la 7 iulie.

Oficiali occidentali spun că nu au văzut niciun semn în acest sens.

Belarusul pare să nu dispună debo infrastructură adecvată depozitării acestui tip de armament, potrivit unor oficiali, care estimează că Minskul are nevoie de luni de zile, poate mai mult, să o realizeze.

Imagini satelitare arată că nu există niciun semn de pregătire şi de măsuri de securitate, obligatorii în instalaţii ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.