Rusia deţine controlul a 22% dintre terenurile agricole ale Ucrainei, iar războiul ameninţă recoltele din această vară, ceea ce ar putea agrava criza alimentară mondială, estimează cercetători de la NASA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grânarul lumii este în război”, iar ”noi ne aflăm în primul stadiu al unei crize alimentare care probabil va afecta fiecare ţară şi fiecare persoană din lume într-un fel”, avertizează directoarea Programului NASA privind recoltele, Inbal Becker-Reshef.

Potrivit unor imagini satelitare filmate la 13 iunie de către misiunea Sentinel-2 a Agenţiei Spaţiale Europene, analizate de către Program, 22% dintre terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul Rusiei, în estul şi sudul ucrainene.

Este vorba despre 28% dintre cerealele de iarnă - grâu, orz, ovăz - şi 18% dintre recoltele de vară - porumb şi floarea-soarelui -, precizează NASA în această notă.

Înaintea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, Ucraina furniza 46% dintre recoltele mondiale de ulei de floarea-soarelui, 9% dintre exporturile de grâu, 17% dintre cele de orz şi 12% dintre cele de porumb, potrivit unor date de la Departamentul american al Agrculturii.

Perioada iulie-octombrie este este deosebit de importantă pentru agricultorii ucraineni, care recoltează cerealele de iarnă şi pe cele plantate în primăvară. Cerealele de iarnă de recoltat anul viitor se plantează până în noiembrie,

Însă agricultorii sunt afectaţi de scumpirea carburantului şi fertilizanţilor şi de ameninţarea bombardării câmpurilor.

Potrivit unor estimări ale principalei asociaţii de producători şi exportatori din Ucraina, recoltele urmează să scadă cu 40% la grîu şi cu 30% la porumb.

Ucraina este supusă de asemenea unei blocade navale ruse şi nu-şi poate exporta recoltele cu vaporul, declară un cercetător NASA de la Universitatea din Maryland, Serghei Skakun.

Închiderea Mării Azov şi blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră au privat pieţele de peste 25 de milioane de tone de cereale, alimentând scumpiri şi ameninţarea foametei a milioane de omaeni în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.