Membrii noului Parlament libanez l-au reales marţi pe preşedintele în exerciţiu al Legislativului, Nabih Berri, un aliat al puternicei mişcări şiite Hezbollah - în al şaptelea mandat la rând -, confirmându-i astfel statutul de figură politică tradiţională ”inamovibilă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nabih Berri, în vârstă de 84 de ani - şi aflat în post de 30 de ani -, a fost reales într-un mandat de patru ani, în pofida faptului că Hezbollah şi aliaţii acestuia au pierdut majoritatea în Parlament în alegeri legislative marcate de o ascensiune a unor candidaţi independenţi.

El a fost reales cu 65 dintre cele 128 de voturi, după ce în 2018 a fost reales cu 98 de voturi. S-au exprimat 23 de buletine în alb şi 40 de voturi nule.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Unii deputaţi şi-au exprimat obiecţia faţă de realegerea sa scriind sloganuri pe buletine de vot.

”Dreptate pentru victimele exploziei de la Beirut”, au scris unii deputaţi, referindu-se la explizia din portul din capitală, în 2020, soldată cu peste 200 de morţi.

Pe mai multe alte buletine alţii au scris numele ”Lokman Slim”, un activist şi un intelectual, un critic al Hezbollah, găsit asasinat în maşină în februarie 2021.

Nabih Berri, necontestat pe scena politică, a fost reales în timp ce Libanul este lovit de cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa.

Această criză este imputată de o mare parte a populaţiei, de organizaţii internţaionale şi de către unele ţări străine corupţiei şi inerţiei clase aflate la conducere, neschimbată de zeci de ani - din care Nabih Berri face parte.

Nabih Berri urmează să conducă un Parlament foarte fragmentat, care alimentează temeri cu privire la noi impasuri, ca cele care au paralizat viaţa politică libaneză de zeci de ani.

Noul Parlament are ca sarcină să adopte reforme aşteptate de mult timp în vederea unei rezolvări a unei crize financiare care i-a aruncat pe majoritatea libanezilor în sărăcie.

Libanul este condus printr-un sistem de împărţire a puterilor între diverse comunităţi religioase. Astfel, preşedintele este creştin, premierul este musulman sunnit, iar preşeidntele Parlamentului musulman şiit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.