Zeci de mii de oameni au ieşit duminică pe străzile principalelor oraşe din Myanmar pentru a protesta din nou faţă de lovitura militară de stat, după o noapte marcată de raiduri în principalul oraş Yangon care au vizat activiştii ce se opun juntei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În oraşele Lashio şi Bagan, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc. Nu au fost raportate victime sau răniţi. Protestele din câteva oraşe au fost paşnice.

În al doilea cel mai mare oraş al ţării, Mandalay, activiştii au ţinut 2 minute de reculegere pentru oamenii ucişi în cele cinci săptămâni de la începutul demonstraţiilor şi au organizat un protest static.

Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că forţele de ordine au ucis peste 50 de oameni în protestele începute după ce armata a preluat puterea, pe 1 februarie, şi liderul de facto Aung San Suu Kyi a fost reţinut alături de alţi oficiali ai Guvernului său.

Locuitorii din Yangon au spus că, noaptea trecută, soldaţi şi poliţişti au tras mai multe focuri de armă în câteva cartiere ale oraşului şi au arestat cel puţin trei persoane.

Militarii l-au căutat şi pe un avocat care a lucrat pentru Liga Naţională pentru Democraţie condusă de Suu Kyi, însă nu l-au putut găsi, a scris pe Facebook un fost membru al Parlamentului acum dizolvat.

Peste 1.700 de oameni au fost reţinuţi până sâmbătă, potrivit datelor emise de grupul Assistance Association for Political Prisoners.

Violenţele au fost condamnate la nivel internaţional, atât de Statele Unite, cât şi de alte ţări vestice. 

Thomas Andrews, reprezentant independent al ONU pentru drepturile omului în Myanmar, a îndemnat Consiliul de Securitate să impună juntei un embargo global şi sancţiuni economice. 

Diplomaţii au spus că în perioada următoare este puţin probabil să fie luate în calcul sancţiuni, deoarece astfel de măsuri ar putea fi refuzate de China şi Rusia, care au putere de veto, şi este dorită menţinerea unităţii în Consiliu privitor la situaţia din Myanmar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.