Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat autonomia politică a Ungariei, luni, la Moscova, când a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi pe premierul ungar Viktor Orbán, conform MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Peskov a catalogat vizita premierului maghiar la Moscova ca fiind foarte importantă, relatează MTI.

“Ne place foarte mult abordarea independentă prin intermediul căreia Ungaria îşi apără propriile interese şi îşi alege partenerii”, a spus Peskov.

“Ne place, de asemenea, şi faptul că în ciuda tuturor tendinţelor negative legate de epidemia de coronavirus, reuşim să continuăm toate proiectele economice, dintre care o serie se află pe ordinea de zi, şi continuăm să abordăm şi temele internaţionale, inclusiv cele mai urgente subiecte aflate pe ordinea de zi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Şi Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului Ungariei a confirmat, agenţiei ungare de presă MTI, că în după-amiaza zilei de 1 februarie, premierul ungar Viktor Orbán va face o vizită oficială la Kremlin.

Bertalan Havasi a amintit, la rândul său, că în ciuda efectelor negative ale epidemiei de coronavirus, proiectele economice dintre Ungaria şi Rusia au putut continua, o serie dintre acestea urmând să fie discutate în cadrul întrevederii. Viktor Orbán şi Vladimir Putin vor discuta şi despre teme actuale internaţionale.

Bertalan Havasi şi Dmitri Peskov au subliniat că, având în vedere nivelul de dezvoltare la care se află relaţiile bilaterale dintre cele două state, ambele părţi acordă o mare importanţă întrevederii de la Moscova.

În paralel cu întâlnirea dintre Viktor Orbán şi Vladimir Putin va avea loc şi o întrevedere între ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a mai anunţat şeful biroului de presă al premierului maghiar.

Conform lui Péter Szijjártó, vor fi abordate teme energetice şi economice, care din punctul de vedere al intereselor maghiare sunt importante.

Se va discuta, printre altele, despre o posibilă prelungire a acordului pe termen lung cu privire la achiziţionarea de gaze, dintre Ungaria şi Rusia, întrucât în situaţia actuală, o ţară are numai de câştigat de pe urma extinderii aplicării unui astfel de acord, afirmă el.

Un alt subiect abordat va fi extinderea centralei nucleare de la Paks, întrucât cinci-şase cereri de licenţă extrem de importante se află, deja, pe masa Autorităţii Naţionale pentru Energie Atomică din Ungaria, iar în cazul unui răspuns pozitiv, în primăvară se poate trece la faza de construcţie, a spus Péter Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că pe ordinea de zi se va afla şi subiectul colaborării din domeniul industriei alimentare şi industriei spaţiale, precum şi cooperarea în domeniul transporturilor aviatice şi feroviare.

“S-au întâmplat mult prea multe în această lună. Europa se va confrunta cu provocări de securitate serioase dacă nu vom reuşi să rezolvăm disputele dintre Est şi Vest într-un mod civilizat, prin dialog”, a spus Szijjártó, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta.

Ministrul a vorbit şi despre faptul că întrevederea de marţi este cea de-a douăsprezecea întâlnire a premierului ungar Viktor Orbán cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar din cauza actualei situaţii europene tensionate, aceasta va fi cea mai importantă discuţie dintre cele două părţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.