Autorităţile americane au declarat marţi că nu au "nicio idee" despre motivul pentru care un bărbat în vârstă de 43 de ani a ucis trei studenţi de la Universitatea Michigan State şi a rănit cinci persoane într-un nou atac armat în masă comis în SUA, dar au precizat că acesta avea un istoric de probleme de sănătate mintală înainte de atacul armat care s-a încheiat cu sinuciderea sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul, care se numea Anthony Dwayne McRae şi era din Lansing, Michigan, s-a împuşcat după atacul de luni seară, a declarat Jim Tarasca, agentul special de la biroul FBI din Detroit. McRae nu avea nicio legătură cunoscută cu universitatea din East Lansing, situată la145 km nord-vest de Detroit.

Poliţia nu are "nicio idee despre motivul pentru care a venit în campus", a declarat Chris Rozman, reprezentant al poliţiei de la Michigan State University.

Poliţia a găsit, în schimb, un bilet în buzunarul atacatorului, care "indica o ameninţare" la adresa altor două şcoli publice din Ewing, New Jersey.

"Ancheta a relevat că McRae avea un istoric de probleme de sănătate mintală", a precizat poliţia din orăşelul Ewing, menţionând că acesta avea legături cu respectiva comunitate. Din precauţie, şcolile din acea zonă au rămas închise pentru toată ziua.

Un vecin în vârstă de 85 de ani al lui McRae din Lansing, Michigan, l-a descris pe acesta ca fiind "un adevărat scandalagiu", care trăgea adesea cu arma acasă.

MĂRTURIA UNEI SUPRAVIEŢUITOARE

Claire Papoulias este studentă în anul II şi era la cursul de istorie cubaneză când McRae a intrat în clasă. Fata s-a aruncat la podea când a început să audă focuri de armă chiar în spatele capului ei.

"Nu voi uita niciodată ţipetele colegilor mei de la curs, pentru că strigau de durere cerând ajutor", a mărturisit Papoulias într-o intervenţie la NBC. "Cineva striga că este un trăgător şi că toată lumea trebuie să se arunce la pământ, iar în acel moment am crezut că o să mor. Am fost atât de speriată", a povestit tânăra.

Cei trei studenţi ucişi sunt o fată din anul I, un băiat din anul al II-lea, iar despre a treia victimă familia a cerut să nu fie date detalii. 

Ceilalţi cinci studenţi împuşcaţi se aflau în stare critică la spital, unde patru dintre ei au fost operaţi.

Împuşcăturile au avut loc la aproximativ 50 de kilometri sud de Oxford, Michigan, unde ăn 2021 un adolescent înarmat a folosit o puşcă pe care tatăl său i-o cumpărase drept cadou de Crăciun şi a ucis patru elevi de la liceul local.

De asemenea, atacul de luni a avut loc cu o zi înainte de împlinirea a cinci ani de la masacrul de Ziua Îndrăgostiţilor de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, soldat cu moartea a 17 elevi şi profesori.

FILMUL EVENIMENTELOR

Luni, în jurul orei locale 20:30, poliţia a primit un apel că s-au tras focuri de armă în Berkey Hall, o clădire academică din campusul nordic al universităţii.

Agenţii au ajuns la faţa locului în câteva minute şi au găsit mai multe persoane împuşcate, dintre care două erau decedate. Poliţia a început apoi să primească apeluri despre o altă împuşcătură într-o clădire din apropiere, unde agenţii au găsit cea de-a treia persoană decedată.

Poliţia l-a localizat pe suspect în Lansing la ora 23:35. Acesta a murit din cauza unei răni autoprovocate prin împuşcare.

Cu o oră mai devreme, poliţia făcuse publice două imagini statice ale suspectului din înregistrările camerelor de supraveghere. Bărbatul a fost surprins intrând într-o clădire, apoi urcând câteva scări. Purta o jachetă, o şapcă de baseball şi avea o mască neagră pe partea inferioară a feţei. Ţinea într-o mână ceea ce părea a fi un pistol.

Un cetăţean care a văzut fotografiile a sunat la poliţie şi a dat un pont şi aşa poliţia l-a găsit pe atacator.

Autorităţile nu au dezvăluit tipul de armă folosită în timpul atacului şi nu au spus nici dacă acesta era înarmat cu mai mult de o armă.

De asemenea, a dat puţine informaţii despre atacator. Vecinul lui McRae l-a descris pe McRae ca fiind "un adevărat scandalagiu" care uneori trăgea cu un pistol semiautomat pe proprietatea unde locuia împreună cu tatăl său. "Auzeam tot timpul focuri de armă şi apoi părea că poliţiştii erau mereu acolo pentru câte ceva", a declarat vecinul, care a dorit să rămână anonim.

TATĂL ATACATORULUI SPUNE CĂ ACESTA DEVENISE "MALEFIC DE FURIOS" DUPĂ MOARTEA MAMEI, ÎN URMĂ CU 2 ANI

Autorul atacului armat de la Michigan State University a devenit trist, izolat şi "supărat rău" după ce mama sa a murit în urma unui atac cerebral în urmă cu doi ani, a declarat pentru CNN tatăl său, Michael McRae.

"De când a murit soţia mea, fiul meu a început să se schimbe", a povestit Michael McRae. "Devenea din ce în ce mai ţâfnos. Supărat şi nervos. Atât de furios. Supărat rău... A început să se neglijeze. Îi cădeau dinţii. A încetat să se mai tundă. Arăta ca un om-lup", a povestit tatăl.

Anthony Dwayne McRae, în vârstă de 43 de ani, locuia cu tatăl său într-o casă mică din Lansing, Michigan. Tatăl spune că fiul avea probleme în a-şi păstra un loc de muncă şi nu era angajat, dar lucrase cu şapte ani înainte la un depozit unde încărca frigidere în camioane.

Michael McRae spune că Anthony devenise retras după ce mama sa, Linda, a murit. "Era pierdut, complet pierdut. Nu-i mai păsa de nimic. Şi nu vorbea cu mine sau cu altcineva", a povestit Michael McRae, adăugând că fiul său stătea în dormitor ore în şir jucând jocuri video. "Ieşea doar pentru a merge la bucătărie sau la baie, apoi se întorcea imediat înăuntru", a detaliat el.

Michael McRae a spus că a devenit foarte îngrijorat, dar când i-a sugerat lui Anthony McRae să meargă la un medic, acesta a refuzat. "Se supăra dacă încercam să îl ajut. Am încercat să-l ajut. Închidea uşa. Stătea mult timp în camera lui. Nu am vrut să încep un scandal - s-ar fi supărat pe mine", a explicat el.

McRae spune că fiul său avusese o armă cu mai mulţi ani în urmă, dar poliţia i-o luase. Documente din justiţia arată că Anthony a pledat vinovat la o acuzaţie de posesie de arme de foc în 2019. Tatăl crede că fiul său a obţinut o altă armă, dar a păstrat-o în camera sa şi a negat că o are.

Pe de altă parte, sora atacatorului a declarat că este "şocată" de veste şi că nu are "nicio idee" despre ce l-a făcut pe fratele ei să comită atacul. Melinda McRae a spus că au crescut într-o casă plină de iubire. Cu toate acestea, în ultima vreme, fratele ei locuia izolat într-o cameră din casa tatălui lor, a confirmat ea.

El intra însă adesea în conflict cu părinţii, inclusiv cu mama, iar când aceasta a murit în 2020, a devenit foarte trist, a spus Melinda, adăugând că şi-a văzut ultima dată fratele la înmormântarea mamei lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.