Moştenitorul imperiului sud-coreean Samsung Lee Jae-yong a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare, în urma unui proces de corupţie, în scandalul răsunător care a condus la îndepărtarea de la putere a fostei preşedinte a ţării Park Geun-hye, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre ar putea să-l priveze pe primul fabricant la nivel mondial de smartphone de conducător, iar plecarea sa ar putea să dăuneze capacităţii de a lua decizii cu privire la investiţii cruciale.

Parchetul a cerut 12 ani de închisoare împotriva lui Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics şi fiul preşedintelui grupului Samsung Lee Kung-hee.

Lee, în vârstă de 49 de ani, a fost adus la tribunalul din districtul central al Seulului într-un costum închis la culoare, cu cătuşe la mâini.

El a fost găsit vinovat de corupţie, abuz de bunuri sociale, sperjur şi alte capete de auzare în raport cu plăţi sau promisiuni ale unor plăţi în valoare de 43,3 miliarde de woni (32,5 milioane de euro) către confidenta din umbră a lui Park, Choi Soon-sil.

Tribunalul a stabilit că Samsung a primit în schimb favoruri politice, şi anume susţinerea Guvernului faţă de transferul puterii de la o generaţie la alta, în urma crizei cardiace a tatălui condamnatului, în 2014.

Lee era acuzat că a cumpărat unda verde a puterilor publice faţă de fuziunea controversată a celor două unităţi în 2015, considerată o etapă-cheie în vederea unei tranziţii line la vârful grupului.

Apărarea dezminte totul, argumentând că Samsung s-a supus presunilor lui Park, că a plătit aceste sume de bani doar constrâns cu forţa şi că Lee nu era la curent cu aceste transferuri şi nu le-a aprobat.

TRAGERE LA SORŢI

Alte patru cadre de conducere, de asemenea găsite vinovate, au fost condamnate la pedepse de până la patru ani de închisoare.

Consilierii lui Lee au anunţat că intenţionează să facă apel.

Cei care au participat la manifestaţii-monstru prin care au cerut plecarea de la putere a lui Park, într-un context de frustrări economice şi sociale tot mai mari, şi-au îndreptat furia împotriva patronilor de chaebol, cum sunt numite conglomeratele familiate sud-coreene.

Chaebol-urile celei de a patra economii din Asia întreţin de mult timp legături nesănătoase cu puterea publică. În trecut, problemele judiciare ale conducătorilor lor s-au soldat adesea cu pedepse uşoare, eventual suspendări, justiţia subliniind asupra serviciilor pe care le-au făcut economiei.

Aproximativ 800 de poliţişti antirevoltă au fost mobilizaţi în jurul tribunalului districtului central din Seul, pentru a evita eventuale ciocniri între manifestanţi rivali, potrivit agenţiei Yonhap.

Tribunalul a primit sute de cereri pentru cele 300 de locuri rezervate publicului, în sala de audienţă 417, care au fost atribuite prin tragere la sorţi.

Procesul lui Park a început în aceeaşi sală, în mai. Tatăl condamnatului a trecut şi el prin această sală, când a fost condamnat, în 2008, la o pedeapsă la închisoare cu suspendare din cauza unei evaziuni fiscale, între altele.

Hotărârea urmează să dea apă la moară succesorului lui Park, Moon Jae-in, care a promis să eradicheze corupţia profund înrădăcinată în puterile politică şi economică.

DIVERGENŢE ASUPRA IMPACTULUI

După izbucnirea scandalului, vocile s-au multiplicat în a cere o reformă a chaebol-urilor.

Samsung şi-a desfiinţat Biroul pentru Strategii Viitoare (BSA), un mic grup obscur de veterani care răspund doar în faţa familiei Lee, promiţând să dea mai multă putere consiliilor de administraţie.

Scandalul a propagat o undă de şoc în interiorul conglomeratului, care reprezintă o cincime din PIB-ul sud-coreean.

Analiştii au păreri împărţite asupra impactului sentinţei.

Vicepreşedintele Samsung Electronics se află în detenţie provizorie din februarie, iar acest lucru nu a împiedicat nava-amiral a grupului să anunţe în aceste ultime luni profituri spectaculoase, mulţumită cipurilor de memorie folosite în fabricarea computerelor, serverelor şi telefoanelor mobile.

Geoffrey Cain, autorul unei cărţi care urmează să apară despre Samsung, arată că Samsung Electronics a luat astfel decizii strategice. ”Chaebol-urile sunt obişnuite ca liderul lor să fie la închisoare. Ele se pot descurca cu acest lucru”.

Însă Chung Sun-sup, directorul site-ului de analiză chaebul.com., subliniază că deciziile-cheie sunt ”adesea sancţionate de patriarhul familiei domnitoare”. Cu moştenitorul în închisoare, procesul decizional ar putea să fie încetinit.

Acţiunea, care s-a apreciat puternic în ultimele luni pe Bursa din Seul, a înregistrat vineri după-amiaza o depreciere de 1,05%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.