Moscova - epicentrul epidemiei noului coronavirus într-o ţară în care serviciile de sănătate sunt suprasolicitate - a lansat luni un sistem de permise informatice de trecere prin care consolidează controlul izolării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest permis - care poate fi obţinut printr-o cerere online pe site-ul primăriei - vizează deplasările cu maşina sau transportul în comun pentru a merge la serviciu, la un medic sau la casa de la ţară.

Moscoviţii se pot deplasa în continuare liberi la supermarket sau să-şi plimbe câinele. Însă primăria a avertizat că, dacă va fi necesar, va extinde sistemul şi la aceste deplasări pietonale în cartier.

Angajaţii municipali, militarii, judecătorii, avocaţii, notarii şi jurnaliştii sunt scutiţi de la acest sistem în deplasările lorprofesuionale.

Emiterea permiselor a început luni şi urmează să fie implementată complet până miercuri.

Această măsură a fost anunţată vineri, într-un discurs televizat al primarului Moscovei Serghei Sobianin, odată cu oprirea activităţii tuturor întreprinderilor considerate neesenţaile.

Sobianin a anunţat o agravare a situaţiei săptămâna trecută, în pofida unor măsuri de izolare prealabile, care au obligat în opinia sa 75% din populaţie să rămână acasă.

El a anunţat că se aşteaptă ca săptămânile viitoare să fie ”dificile”.

Adjuncta sa, Anastasia Rakova a anunţat că serviciile meddicale moscovite sunt în pragul unui colaps în acest oraş cu 12 milioane de locuitori, în care izolarea ordonată nu este respectată întotdeauna strict.

Preşedintele Vladimir Putin a decretat în întreaga Rusiei o lună de concediu plătit, în aprilie, în cazul salariaţilor care nu mai pot să-şi exercite activitatea profesională din cauza izolării.

Rusia înregistrează în mod oficial 15 770 de bolnavi de covid-19 şi 130 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.