Rusia cere miercuri să participe la ancheta cu privire la scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce Suedia - care conduce investigaţiile - i-a blocat accesul în zona acestui presupus sabotaj la Marea Baltică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ar trebui să aibă, într-adevăr, loc o anchetă, bineînţeles, cu participarea Rusiei”, declară un adjunct al ministrului rus de Externe, Serghei Verşinin, citat de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a discuta despre acest incident, care a provocat indignarea Moscovei.

Însă livrările de gaze naturale ruseşti erau deja suspendate prin aceste gazoducte, în toiul unor tensiuni puternice din cauza Războiului rus din Ucraina.

Serghei Veşinin spune că, la reuniunea ONU, ”opinia împărtăşită” a fost că ”este vorba despre un saboraj, iar o anchetă este necesară”.

Însă ”nu s-a luat nicio decizie” cu privire la organizarea unei asemenea anchete internţaionale, şi-a exprimat el regretul.

El cere insistent ca Germania, unde sosesc Nord Stream 1 şi 2 din Rusia, să participe la anchetă.

Suedia a început să efectueze investigaţii de partea sa şi a blocat - începând de luni - accesul în această presupusă zonă de sabotaj, ”pentru a efectua o anchetă la scena crimei”.

Patru scurgeri vaste de gaze naturale au avut loc, de la începutul săptămânii trecute, din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în largul Insulei daneze Bornholm.

Stockholmul şi Copenhaga au anunţat că ele au fost cauzate de explozii submarine, echivalente cu ”sute de kilograme de trinitrotoluen”, care au eliberat în atmosferă mii de tone de metan.

Paza de Coastă suedeză a anunţat marţi că aceste barbotări, antrenate de scurgeri, au încetat deasupra gazoductului avariat Nord Stream 1, dar nu şi la Nord Stream 2.

Autorii acestui incident extrem de rar rămân, pentru moment, învăluiţi în mister.

Rusia - care este suspectată că se află la originea scurgerilor - a contra-atacat şi a arătat cu degetul Statele Unite, care au negat orice responsabilitate.

Aceste scurgeri ”nu sunt nimic altceva decât un act de terorism internţaional, ale cărui consecinţe pot fi importante pentru populaţia europeană”, a denunţat şeful Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev.

”Este evident că Statele Unite sunt cele care au de profitat, înainte de toate din pucnt de vedere economic”, a acuzat el, în Crummea anexată, citat de agenţiile ruse de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.