Rusia sancţionează oficiali europeni, în cadrul unor represalii faţă de sancţiuni care i-au fost impuse în octombrie de către Uniunea Eurpeană (UE), după presupusa otrăvire a principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Moscova face acest anunţ la o zi după difuzarea unei conversaţii la telefon în care Navalnîi afirmă că l-a prins într-o capcană pe un agent din cadrul serviciilor speciale ruse FSB cu scopul de a-l face să recunoască tentativa asasinării sale.

Diplomaţia rusă a anunţat că a ”lărgit lista reprezentanţilor statelor membre UE cărora le este interzis să intre pe teritoriul Federaţiei ruse”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Însă Moscova nu a publicat aceste nume.

Ministerul rus de Externe denunţă drept ”inacceptabile” sancţiunile europene impuse unui număr de şase personalităţi ruse, între care şi directorul FSB Aleksandr Bortnikov - ”sub pretextul pretinsei lor implicări la incidentul în care este implicat cetăţeanul Navalnîi”.

”Vom continua să răspundem în mod adecvat acţiunilor inamicale ale ţărilor occidentale”, avertizează ministerul într-un comunicat postat pe site.

Aceste contrasancţiuni le-au fost anunţate reprezentanţilor ambasadelor Franţei, Germaniei şi Suediei, convocaţi la sediul Ministerului rus de Externe, care le reproşează acestor ţări occidentale acţiuni întreprinse în dosarul presupusei otrăviri a opozantului Aleksei Navalnîi, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Ambasadorul Franţei şi reprezentanţii ambasadelor Germaniei şi Suediei s-au prezentat la sediul ministerului rus marţi, potrivit agenţiei.

Este vorba despre trei ţări care au anunţat că au identificat o substanţă de tip noviciok, un agent neurotoxic, în organismul opozantului. Aceste concluzii au condus la sanţcionarea de către UE a oficialilor ruşi.

UE şi Marea Britanie au sancţionat şase oficiali ruşi şi un centru public de cercetare ştiinţifică, sub acuzaţia folosirii unui agent neurotoxic de uz militar interzis împotriva principalului opozant al Kremlinului.

Grav bolnav, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august din Rusia în Germania, unde se recuperează în prezent, după ce a primit îngrijiri timp de o lună la Spitalul Charité din Berlin.

Germania, urmată de principalii săi parteneri occidentali, a acuzat o tentativă de asasinat cu ajutorul noviciok.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.