Rusia cere joi unei diplomate norvegiene, consulul Elisabeth Ellingsen, pe care o acuză de ”declaraţii rusofobe”, să părăsească ţara, după ce aceasta a declarat că-i detestă pe ruşi într-un schimb de replici la recepţia unui hotel, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Subliniem că, după ceea ce s-a întâmplat, prezenţa lui Elisabeth Ellingsen pe teritoriul rus este imposibilă”, anunţă într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova precizează că ambasadorul Norvegiei în Rusia Rune Resaland a fostconvocat joi la sediul Ministerului rus de Externe, la Moscova, unde i s-a ”prezentat un protest viguros faţă de comportamentul inacceptabil al consulului Elisabeth Ellingsen într-un hotel, la Murmansk, la 6 iulie, când aceasta şi-a permis declaraţii rusofobe şi injurioase”, se arată în comunicat.

Diplomaţia norvegiană confirmă convocarea ambasadorului la Moscova şi precizează că viza lui Elisabeth Ellingsen a fost retrasă.

”În cursul reuniunii, ambasadorul (norvegian) a reiterat scuzele” Oslo, subliniind că ”vorbele folosite de către colaboratoare nu reflectă politica norvegiană şi punctele de vedere norvegiene faţă de Rusia şi ruşi”, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei norvegiene, Guri Solberg.

El a declarat AFP că consulul nu se află în Rusia în prezent, fără să facă alte precizări.

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută, după difuzarea pe reţele de socializare a unei înregistrări a camerelor de supraveghere de la recepţia hotelului din Murmansk (nord-vest), unde Elisabeth Ellingsen era consul.

”Îi detest pe ruşi”, a spus ea la receoţie. ”Daţi-mi altă cameră, nu am să mă mişc de aici (...). Cum decideţi voi că o cameră este curată? Ştiţi, eu sunt obişnuită cu camere curate. Eu vin din Scandinavia, nu ca o femeie rusă care curăţă cum poate”, a continuat ea.

Consulatul General norvegian din Murmansk a fost închis temporar de la 1 iulie, din cauza situaţiei ”dificile” în relaţiile norvegiano-ruse, a anunţat Oslo.

Rusia şi Occidentul traversează o perioadă tensionată fără precedent, din cauza invaziei ruse a Ucraina, care a condus la impunerea unor sancţiuni europene şi americane Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.