Rusia a afirmat miercuri că principalul său vaccin contra Covid-19, Sputnik V, nu a cauzat un tip rar de cheaguri de sânge semnalate după utilizarea de alte două vaccinuri folosind aceeaşi tehnologie, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O analiză completă a efectelor nedorite după teste clinice şi în cadrul vaccinării de masă cu Sputnik V a arătat că nu au existat cazuri de tromboze venoase cerebrale", a indicat Institutul de cercetări Gamaleia, cel care a dezvoltat acest vaccin. 

Vaccinul AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt în prezent suspectate de a provoca mai multe zeci de cazuri din aceste rare tromboze, dintre care unele mortale, determinând autorităţile din mai multe ţări să restrângă folosirea lor. Ambele folosesc aceeaşi tehnologie ca Sputnik V: adenovirusuri. 

Institutul Gamaleia a semnalat că "toate vaccinurile bazate pe vectori prin adenovirus sunt diferite şi nu pot fi direct comparate". 

Potrivit acestei surse, Sputnik V implică "importante diferenţe în structura şi tehnologia sa de producţie" în raport cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson. El precizează că Sputnik V este susţinut de "o tehnologie de purificare în patru etape pe care Institutul se arată pregătit să o împărtăşească cu alţi producători pentru a "reduce riscurile efectelor secundare". 

Acest anunţ vine în contextul în care vaccinul de la Johnson & Johnson, care trebuie să livreze 55 de milioane de doze în UE în al doilea trimestru, a anunţat marţi că "va îântârzia livrările" vaccinului său cu doză unică în Europa după semnalarea în SUA a trombozelor la persoane vaccinate. 

Folosirea vaccinului AstraZeneca a fost drastic redusă în mare parte din ţările Uniunii Europene din cauza posibilelor tromboze iar Danemarca a anunţat miercuri că renunţă definitiv la el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.