Autorităţile ruse acuză marţi Ucraina de coordonarea unei campanii telefonice ”masive” de manipulare a ruşilor - mai ales a bătrânilor - şi de determinarea acestora să incendieze instituţii - mai ales birouri militare - în Rusia, în urma unei multiplicări, de mai multe luni, a incendierilor unor clădiri publice, mai ales birouri de recrutare ale armatei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendieri ale unor clădiri publice - inclusiv ale unor birouri de recrutare ale armatei, se multiplică de mai multe luni şi alimentează speculaţii cu privire la nepopularitatea invaziei Ucrainei de către Rusia şi apariţia unor mişcări clandestine de rezistenţă.

AMENINŢĂRI

Autorităţile ruse consideră că acest val de vandalism este în principal rodul unei operaţiuni telefonice ucrainene.

”Angajaţii Ministerului rus de Interne constată o creştere puternică în regiunile noastre ale semnalării utilizării unui nou tip de tactică de escrocherie telefonică provenind din Ucraina”, acuză într-un comunicat ministerul.

Potrivit ministerului, apelanţii spun - într-un scenariu - că le-au furat bani victimelor şi le promit să-i restituie dacă incendiază o clădire.

Sau ei le fac să creadă că incendierea face parte dintr-un plan în vederea arestării unor infractori.

”Uneori, ei ameninţă pur şi simplu că le vor face probleme sau că le vor ucide rudele”, acuză ministerul rus.

”Totul se termină fel: cu cererea de a incendia infrastructuri militare, de transport sau bancare”, acuză Ministerul rus de Interne.

Acest tip de apeluri telefonice a semnalat ”masiv” în ultimele şapte zile, precizează el.

MANIPULĂRI

”Practic, toţi aceşti escorci de la telefon se află în Ucraina şi urmează aceleaşi ordine. Majoritatea victimelor lor sunt persoane în vârstă”, dă asigurări ministerul.

Parchetul General rus anunţă marţi, într-un comunicat separat, că această campanie ”masivă” coincide cu înaintări - revendicate de către Moscova - pe frontul ucrainean.

Parchetul avertizează că incendierea unor infrastructuri militare poate fi considerată o ”faptă teroristă” sau ”sabotaj”, infracţiuni pedespite foarte aspru.

Mai multe manipulări de acest tip au fost făcute publice în ultimele săptămâni în Rusia, o ţară în care înşelătoriile la telefon sunt un lucru obişnuit.

În aprilie, site-ul de ştiri Mediazona număra 16 cazuri publice ale unor pensionari ruşi care au încercat să incendieze birouri militare sau bănci, prezentând imagini filmate de camere de supraveghere video ca dovadă, în urma unor ”escrocherii” la telefon.

Potrivit Mediazona, două dintre aceste cazuri au antrenat urmăriri cu privire la ”terorism”.

Însă în multe cazuri, autorii acestui tip de incendii declară că acţionează cu scopul de a denunţa invazia Rusiei a venicului ucrainean şi mobilizarea a sute de mii de ruşi pe front.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.