Consiliul Electoral Superior al Turciei a decis ca Abdullah Zeydan, candidatul partidului pro-kurd DEM din oraşul Van, care obţinuse 55,5% din voturi la alegerile locale de duminică, să primească în cele din urmă mandatul de primar al oraşului după ce comisia electorală locală i-l anulase, în condiţiile în care în regiunea predominant kurdă au izbucnit violenţe soldate cu un mort şi patru răniţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul pro-kurd DEM, al treilea partid ca mărime din parlament, care a obţinut rezultate bune în sud-estul ţării, majoritar kurd, a salutat decizia într-o postare pe platforma X.

Marţi, comisia electorală a oraşului Van a decis ca mandatul de primar să-i fie încredinţat candidatului partidului AKP al preşedintelui Recep Erdogan, care se clasase pe locul al doilea cu 27,2% din voturi, invocând probleme juridice legate de candidatura lui Abdullah Zeydan, candidatul kurd.

Alegătorii din Van, dar şi din alte provincii din sud-estul ţării au protestat faţă de decizia anterioară şi au avut ciocniri cu poliţia, înainte de revocarea deciziei.

Pe de altă parte, fratele unui candidat al opoziţiei a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite în confruntări între opozanţi şi susţinători ai primarului nou ales, de la partidul de guvernământ, într-un district urban dintr-o regiune predominant kurdă din sud-estul Turciei. Susţinătorii AKP, partidul preşedintelui Tayyip Erdogan, s-au confruntat cu susţinătorii partidului de opoziţie DEVA (Remediu) în districtul Pervari din oraşul Siirt, marţi seara, după alegerile locale de duminică, în care opoziţia a obţinut rezultate bune în toată Turcia. În acest district, candidatul AKP la funcţia de primar a câştigat cu 52% din voturi, în timp ce candidatul DEVA s-a clasat pe locul al doilea, cu 40%.

Biroul guvernatorului a declarat că cinci persoane au fost rănite în confruntări, dintre care una a murit din cauza rănilor. Vicepreşedintele DEVA, Mehmet Emin Ekmen, a identificat persoana care a murit ca fiind fratele candidatului partidului.

DEVA a fost unul dintre cele şase partide din alianţa pe care opoziţia a format-o la alegerile generale din mai 2023, când Erdogan şi-a asigurat un nou mandat de 5 ani, iar alianţa sa de guvernare a obţinut majoritatea parlamentară.

Poliţia investighează incidentul şi şase persoane au fost reţinute, a declarat biroul guvernatorului din Siirt, adăugând că a impus starea de asediu în districtul Pervari până joi dimineaţa, din motive de securitate.

Protestele s-au răspândit şi în alte provincii din sud-estul Turciei marţi seara, după ce autorităţile turce l-au împiedicat pe primarul nou ales din partea partidului prokurd DEM să îşi preia funcţia în oraşul Van şi au anunţat o repetare a votului în districtul Hilvan din Sanilurfa, unde AKP a pierdut.

Imagini au arătat protestatari din provincia Batman aruncând cu petarde în poliţie, care a recurs la tunuri cu apă, în timp ce zeci de membri ai personalului de securitate au fost staţionaţi în jurul oraşului Hakkari, unde au avut loc, de asemenea, proteste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.