Mormântul mareşalului Pétain a fost găsit vandalizat duminică dimineaţa, a declarat luni Parchetul din Sables-d'Olonne care a deschis o anchetă cu privire la aceste degradări, frecvente, a mormântului situat pe Insula Yeu, în largul departamentului Vendée (vest), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pagubele - crucea smulsă şi cuvintele ”tatălui meu” inscripţionate pe mormânt - ”au fost constatate în dimineaţa de 11 noiembrie, aşadar putem presupune că (vandalizarea) a avut loc în noaptea de 10 spre 11 sau în dimineaşa lui 11” noiembrie, a declarat pentru AFP procurorul din Sables-d'Olonne, Carine Halley.

Pentru moment, ancheta nu a condus către vreo pistă şi este imposibil să se stabilească o paralelă cu polemica izbucnită în cursul comemorărilor centenarului Primului Război Mondial (1914-1918) în urma unor declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre mareşalul Pétain.

Şeful statului francez a apreciat drept ”legitim” ca mareşalul Pétain să fie inclus în omagiul adus la Invalides comandanţilor militari ai matrelui Război, declaraţii care au provocat furia opoziţiei.

La mormântul mareşalului Pétain, pe Insula Yeu, ”au loc frecvent degradări, de maimulte tipuri, fie (inscripţionarea cu) vopsea, crucea este spartă adesea, fie vase de flori sau pubele sunt deversate” peacesta, a declarat Carine Halley. 

Mormântul este degradat o dată sau de două ori pe an, iar acest lucru ”nu este legat neapărat de un enumit eveniment istoric”, a precizat ea.

”Totul poate să fie interpretat într-un fel sau altul, dar, pentru moment, nu sunt prea multe elemente şi prea multe piste de exploatat” în ancheta în curs, a precizat ea, adăugând că ”nu există un element anume care să ne îndrepte către autor”.

Debarcat la 15 noiembrie 1945 pe Insula Yeu pentru a ispăşi o pedeapsă la detenţie pe viaţă, Philippe Pétain a murit pe insulă, la 23 iulie 1951, la vârsta de 95 de ani, la Port-Joinville, unde este înmormântat în cimitirul comunal.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.