Japonia ar trebui să adopte o atitudine ”mai umilă” faţă de Istorie, a declarat joi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în contextul în care relaţiile între cei doi aliaţi ai Washingtonului rămân afectate de contencioase istorice şi teritoriale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste diferende sunt în principal moştenirea brutală a ocupaţiei peninsulei coreene de către Japonia din 1919 în 1945.

”Cred că Guvernul japonez ar trebui să adopte o atitudine mai umilă (...), dar oamenii politici japonezi politizează subiectul”, a deplâns preşedintele sud-coreean într-o conferinţă de presă.

În prezent, disputele se concentrează în principal asupra problemei ”femeilor de confort” - coreene care au fost obligate să lucreze, în al Doilea Război Mondial, în bordeluri ale armatei imperiale japoneze - şi celei a mâinii de lucru coreene care a fost supusă muncii forţate în arhipelag. Însă contencioase vizează de asemenea insule disputate, aflate în prezent sub controlul Seulului.

Un tribunal sud-coreean a autorizat săptămâna trecută confiscarea unor bunuri aparţinând Nippon Steel & Sumitomo Metal, după ce societatea japoneză, care a fost condamnată de altă jurisdicţie sud-coreeană să-i despăgubească pe foşti muncitori supuşi muncii forţate, nu a plătit aceste compensaţii.

Japonia a catalogat miercuri această hotărâre ”extrem de regretabilă” şi l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Sud.

Potrivit unor date sud-coreene, aproximativ 780.000 de coreeni au fost victime ale muncii forţate în timpul ocupaţiei japoneze, în perioada 1910-1945, date care nu includ femeile înrolate în bordelurile armatei.

Japonia consideră că problema despăgubirilor legate de război a fost reglată prin tratatul din 1965 care a restabilit relaţiile diplomatice între Seul şi Tokyo şi care prevedea reparaţii în valoare de 700 de milioane de euro şi împrumuturi preferenţiale.

Tikyo consideră că aceste hotărâri judiciare sud-coreene care obligă întreprinderi japoneze la despăgubiri sunt tot atâtea încălcări ale dreptului internaţional.

Moon a declarat joi că mulţi dintre compatrioţii săi consideră că tratatul din 1965 nu a rezolvat toate contencioasele cu privire la victime. ”Este necesar să respectăm hotărârea tribunalului”, a declarat el pentru presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.