Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in consideră ultimul său an de mandat drept ultima şansă în vederea unei păci durabile cu Coreea de Nord şi că a venit timpul faptelor, în contextul în care negocieri cu privire la programele nuclear şi balistic ale Phenianului se află într-un punct mort, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon Jae-in face aceste declaraţii într-un discurs prin care marchează cel de-al patrulea an preşedinţiei sale, înaintea unuii summit cu preşedintele american Joe Biden, care urmează să-l primească la Washington la 21 mai.

Preşedintele sud-coreean îndeamnă Statele Unite la o conciliere cu Coreea de Nord, în pofida faptului că Biden a dat dovadă de prea puţin interes în a face din Coreea de Nord una dintre priorităţile sale.

”Consider anul rămas din mandatul meu drept ultima ocazie să se treacă de la o pace incompletă la o pace ireversibilă”, a subliniat în acest discurs Moon Jae-in.

”Acum, vremea deliberărilor lungi se apropie de sfârşit. A venit timpul să trecem la fapte”, apreciază el.

Administraţia Biden subliniază că deschiderea sa faţă de Phenian a rămas fără rezultat.

Washingtonul a finalizat recent o examinare a politicii sale, care preconizează o abordare ”pragmatică”, prin recurgerea la diplomaţie în vederea găsirii unor obiective realizabile cu scopul de a convinge Coreea de Nord să renunţe la armamentul nuclear.

Moon Jae-in apreciază în discursul său că nu crede că Phenianul respinge dialogul, ci că vrea mai degrabă să evalueze mai bine politica americană.

Trei summituri intercoreene şi două summitorui americano-nord-coreene, care au avit loc din 2018, nu au soluţionat problema nucleară, însă au permis o amorsare a tensiunilor şi o menţinere a păcii şi au demonstrat că cheia este diplomaţia, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.