Autorul atacului cu cuţitul care a îndoliat Franţa vineri, Mohammed Mogouchkov, compare marţi în faţa unui judecător antiterorist cu privire la ”asasinat şi tentativă de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă” şi ”asociere de răufăcători teroristă criminală”, anunţă marţi procurorul antiterorist al Republicii Jean-François Ricard, care cere ca acesta să fie plasat în detenţie provizorie, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul şi-a exprimat, într-o înregistrare în care a rvendicat atacul, ”ura faţă de Franţa, francezi, democraţie şi învăţământul de care a beneficiat”, potrivit procurorului.

Fratele mai mic şi un văr al lui Mohammed Mogouchkov urmeazaă să compară în faţa unui magistrat în vederea unei inculpări.

”A rezultat că fratele său minor, în vârstă de 16 ani, i-a oferit o anumită susţinere în planul său ucigaş. I-ar fi oferit sfaturi cu privire la mânuirea cuţitului”, precizează procurorul.

Vărul acestora, în vârstă de mai puţin de 16 ani, a fost ”informat cu privire la plan”, însă ”nu a făcut nimic pentru a-l împiedica”.

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) cere deschiderea unei procerduri judiciare cu privire la asociere de răufăcători teroristă criminală, asasinat şi tentativă de asasinat în legătură cu o întreprindere o întreprindere criminală şi complicitate.

Aceste fapte - revendicate de către atacator în numele Statului Islamic (SI) - au antrenat plasări în arest prevenitv ale altor nouă suspecţi.

Ele au fost ridicate treptat, fără să antreneze urmăriri în acest stadiu.

Între suspecţi se află şi sora principalului suspect, născută în 2005.

Ea s-a declarat ”îngrozită de acţiunilor fraţilor săi” şi ”nu înţelege de ce fratele ei a atacat acest colegiu”, a declarat AFP avocatul său, Mikaël Benillouche.

”DUR ÎN PRACTICAREA ISLAMULUI”

Ea a declarat în faţa anchetatorilor că şi-a ”văzut fratele, Mohammed, devenind tot mai dur în practicarea islamului” şi l-a prezentat ca fiind ”violent”, potrivit avocatului.

Mohammed Mogouchkov, în vârstă de 2o de ani, pe numele căruia există o fişă de radicalizare, nu le-a spus nimic poliţiştilor în cele 96 de arest preventiv.

El a refuzat să vorbească despre motivele care l-au determinat să se ducă în instituţia în care a învăţat înarmat cu un cuţit pentru a-l ataca pe Dominique Bernard, un profesor de franceză în vârstă de 57 de ani, şi a răni alte trei persoane.

Mohammed Mogouchkov era urmărit de Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI) ”de la sfârşitul lunii iulie”, potrivit ministrului franxcez de Interne Gérald Darmanin, prin interceptări şi măsuri de supraveghere fizică.

El a fost controlat cu o zi înainte de atac, fără ”să i se poată reporşa vreo infracţiune”, potrivit unei surse din cadrul serviciului de informaţii interne.

Acest atac - comis la trei ani după decapitarea profesorului Samuel Paty la Conflans-Sainte-Honorine, în Yvelines - a provocat din nou groază în Franţa, mai ales în rândul profesorilor.

Franţa a fost plasată, în urma acestui atac, în stare de ”urgenţă de atentat”, nivelul cel mai ridicat al dipozitivului de vigilenţă şi protecţie Vigipirate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.