Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat importanţa luptei împotriva modificărilor climatice ”din motive de securitate” într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele azer Ilham Aliev, în contextul în care Azerbaidjanul urmează să găzduiască COP29 în noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jens Stoltenberg a subliniat duminică ”rolul important” pe care Azerbaidjanul îl joacă în aprovizionarea cu gaze naturale a unor ”aliaţi-cheie” al NATO.

El a insistat asupra necesităţii unei ”reconcilieri a nevoii de energie cu mediul”.

Lupta împotriva ”modificărilor climatice este importantă pentru securitatea NATO”, a declarat el.

Încălzirea globală este un ”multiplicator al crizei şi vedem efectele peste tot în lume”.

Alegerea Azerbaidjanului să găzduiască COP29 a fost aprig criticată de către activişti de mediu, însă face parte dintr-o strategie a Baku de a-şi schimba imaginea de potentat autoritarist şi poluator.

”Mulţumită resurselor noastre naturale, a petrolului, investim amplu, împreună cu partenerii noştri, în surse de energie regenerabilă”, a declarat Ilham Aliev.

Secretarul general al NATO se află într-un turneu în Caucazul de Sud şi urmează să efectueze vizite în Armenia şi Georgia.

El a salutat faptul că Azerbaidjanul ”dezvoltă reşaţii strânse cu mai mulţi aliaţi NATO” şi că joacă ”un rol important în livrările de gaze naturale şi, în viitor, în alimentarea cu electricitate a principalilor aliaţi ai NATO în Europa”.

”Azerbaidjanul joacă un rol important în consolidarea societăţilor noastre”, a declarat e.

”Pacea în această regiune este extrem de importantă pentru popoarele şi ţările din regiune, dar este importantă şi pentru regiunea Mării Negre şi securitatea Atlanticului de Nord”, a declarat el.

”Prin urmare, pacea şi stabilitatea nu sunt importante doar aici, ci şi în securitate în general. Azerbaidjanul şi Armenia au posibilitatea să ajungă la o pace durabilă după ani de conflict”, a subliniat Jens Stoltenberg.

”Reformele forţelor noastre armate au dat rezultate bune”, i-a spus Ilham Aliev.

”Ne modernizăm capacitatea de apărare şi dăm dovadă azi de un nivel înalt de profesionalism”, a adăugat el.

”În prezent ne aflăm într-o fază activă de negocieri de pace cu Armenia”, a anunţat Ilham Aliev. 

”Încă o dată, aş vea să spun că a fost iniţiativa noastră să începem negocieri de pace. Am purtat deja şapte serii de schimburi de comentarii cu omologii noştri armeni asupra proiectului acordului de pace”, a mai declarat el.

Cei doi au participat la discuţii în fromat lărgit la o cină de lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.