Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat importanţa luptei împotriva modificărilor climatice ”din motive de securitate” într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele azer Ilham Aliev, în contextul în care Azerbaidjanul urmează să găzduiască COP29 în noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jens Stoltenberg a subliniat duminică ”rolul important” pe care Azerbaidjanul îl joacă în aprovizionarea cu gaze naturale a unor ”aliaţi-cheie” al NATO.

El a insistat asupra necesităţii unei ”reconcilieri a nevoii de energie cu mediul”.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Lupta împotriva ”modificărilor climatice este importantă pentru securitatea NATO”, a declarat el.

Încălzirea globală este un ”multiplicator al crizei şi vedem efectele peste tot în lume”.

Alegerea Azerbaidjanului să găzduiască COP29 a fost aprig criticată de către activişti de mediu, însă face parte dintr-o strategie a Baku de a-şi schimba imaginea de potentat autoritarist şi poluator.

”Mulţumită resurselor noastre naturale, a petrolului, investim amplu, împreună cu partenerii noştri, în surse de energie regenerabilă”, a declarat Ilham Aliev.

Secretarul general al NATO se află într-un turneu în Caucazul de Sud şi urmează să efectueze vizite în Armenia şi Georgia.

El a salutat faptul că Azerbaidjanul ”dezvoltă reşaţii strânse cu mai mulţi aliaţi NATO” şi că joacă ”un rol important în livrările de gaze naturale şi, în viitor, în alimentarea cu electricitate a principalilor aliaţi ai NATO în Europa”.

”Azerbaidjanul joacă un rol important în consolidarea societăţilor noastre”, a declarat e.

”Pacea în această regiune este extrem de importantă pentru popoarele şi ţările din regiune, dar este importantă şi pentru regiunea Mării Negre şi securitatea Atlanticului de Nord”, a declarat el.

”Prin urmare, pacea şi stabilitatea nu sunt importante doar aici, ci şi în securitate în general. Azerbaidjanul şi Armenia au posibilitatea să ajungă la o pace durabilă după ani de conflict”, a subliniat Jens Stoltenberg.

”Reformele forţelor noastre armate au dat rezultate bune”, i-a spus Ilham Aliev.

”Ne modernizăm capacitatea de apărare şi dăm dovadă azi de un nivel înalt de profesionalism”, a adăugat el.

”În prezent ne aflăm într-o fază activă de negocieri de pace cu Armenia”, a anunţat Ilham Aliev. 

”Încă o dată, aş vea să spun că a fost iniţiativa noastră să începem negocieri de pace. Am purtat deja şapte serii de schimburi de comentarii cu omologii noştri armeni asupra proiectului acordului de pace”, a mai declarat el.

Cei doi au participat la discuţii în fromat lărgit la o cină de lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.