Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul care îi extinde prerogativele preşedintelui a fost adoptat, relatează Reuters. El a precizat că rezultatele sunt provizorii şi că acestea trebuie confirmate, pentru a deveni oficiale, ceea ce se va întâmpla, probabil, în termen de 11 sau 12 zile. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” şi 48,63% au votat “nu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 1,25 milioane mai mulţi turci au votat în favoarea modificărilor constituţionale decât împotrivă, iar, în condiţiile în care mai sunt de numărat aproximativ 600.000 de sufragii, înseamnă că schimbările au fost aprobate, a explicat preşedintele YSK, Sadi Guven, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că YSK a decis să ia în considerare la numărătoare şi buletinele care nu au fost ştampilate de oficialii săi, dacă nu se dovedeşte că sunt fraudate. Instituţia a evocat un număr mare de plângeri că oficiali YSK de la secţiile de vot nu au reuşit să ştampileze multe buletine.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Opoziţia a contestat decizia, avertizând că ridică semne de întrebare privind validitatea votului.

Guven a insistat că hotărârea a fost luată înainte ca rezultatele să fie trecute în sistem şi că atât membri ai partidului de la putere, AKP, cât şi ai opoziţiei, au fost prezenţi în aproape toate secţiile de vot şi au semnat rapoartele finale.

Rata de participare la scrutin a fost de aproximativ 86%, au precizat autorităţile. În Turcia nu există prag minim pentru ca o consultare populară să fie validă.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,45% din sufragii, 51,37% dintre alegători au votat “da” şi 48,63% au votat “nu”. Rezultatul este unul extrem de strâns.

CITEȘTE ȘI Locuitorii din mai multe cartiere din Istanbul au bătut în oale şi tigăi, în semn de protest faţă de Erdogan. VIDEO

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier.

CITEȘTE ȘI Principalele schimbări aduse de referendum în Turcia

Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019.

Astfel, referendumul a adus cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Hotărârea de care a dat dovadă Erdogan pentru a organiza şi promova referendumul l-a făcut să intre în conflict cu o serie de ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.