Moderatul Fumio Kishida a fost ales miercuri la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta, la putere), în Japonia, cu o largă majoritate, devansându-l pe adversarul său Taro Kono, şi şi-a asigurat astfel funcţia de premier, într-un vot în Parlamentul nipon, prevăzut la 4 octombre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kishida, un fost ministru de Externe, în vârstă de 64 de ani, a obţnut 257 de voturi în al doilea tur al unui scrutin intern PLD, iar Kono, în vârstă de 58 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni în arhipelag, a obţinut 170 de voturi.

Partidul aflat la putere şi-a ales noul preşedinte într-un scrutin intern în care s-au înfruntat acest fost ministru de Externe - un adept al consensului - şi însărcinatului în Guvermul în exerciţiu cu vaccinarea împortriva covid-19.

Partidul Liberal Democrat - care domină viaţa politică japoneză din 1955 - a organizat acest scrutin în care premierul în exerciţiu Yoshihide Suga - nepopular în opnia publică la aproape un an de când ocupă postul suprem - a decis să nu candideze.

Kishida urmează să fie desemnat premier în urma unui vot prevăzut la 4 octombrie, în Parlament, dominat de PLD şi îşi va conduce formaţiunea în alegerile care urmează să aibă loc în noiembrie, în care este favorit.

Acest scrutin intern PLD a fost extrem de strâns, din cauză că majoritatea facţiunilor puternice din partid nu au dat consemne de vot.

În total, patru nume au intrat în cursă, două femei şi doi bărbaţi - un lucru neobişnuit într-o ţară în care nu a existat vreodată o femeie premier şi care înregistrează puţine personalităţi feminine în prim-plan.

Ultranaţionalista Sanae Takaichi, în vârstă de 60 de ani, era a treia în sondaje, iar fostul ministru Seiko Noda, în vârstă de 61 de ani, cunoscută prin poziţii feministe, se afla pe ultima poziţie în anchete cu privire la intenţia de vot.

În scrutinul de miercuri au votat, în primul tur, 382 de parlamentari PLD şi 382 de reprezentanţi ai celor 1,1 milioane de membri de partid, iar în al doilea tur doar cei 382 de parlamentari şi 47 de reprezentanţi ai filialelor PLD.

Cel mai popular candidat în opinia publică era Taro Kono, un fost ministru al Apărării şi de Externe, considerat de ani de zile un candidat la şefia Guvernului. Activ pe reţele de socializare, el privilegiază un stil de comunicare direct, spre deosebire de abordarea prudentă, prvilegiată adesea de către politicienii japonezi.

Însă Kono a fost criticat din cauza tendinţei de a bloca vocile prea critice pe Twitter, unde are două milioane de abonaţi, şi pentru că a intimidat funcţionari, potrivit tabloidelor japoneze.

Recent, el a ocupat postul de ministru al Reformei administrative şi s-a debarasat de faxuri şi ştampile (”hanko”), aflate în continuare în centrul birocraţiei japoneze. El a promis să accelereze digitalizarea şi să crească angajamentul Japoniei în lupta împotriva modificărilor climatice.

Principalul său rival, Fumio Kishida, a fost ministru de Externe în perioada 2012-2017.

El a promis să consolideze măsurile de relansare economică postcovid.

Fumio Kishida a încercat să profite de nemulţumirea opiniei publice faţă de gestionarea crizei sanitare cauzate de epidemia covid-19, care a condus la scăderea popularităţii Guvernului Suga.

El şi-a promovat calitatea de bun ascultător şi i-a îndemnat pe japonezi să-i spună solicitările şi idele lor.

Fumio Kishida are de înfruntat o serie de provocări, de la relansarea economică postcovid, la ameninţările pe care le reprezintă Coreea de Nord şi China.

El urmează să nu modifice în mod radical politica externă jsau militară aponeze.

Fumio Kishida s-a arătat mai prudent în legătură cu autorizarea cuplurilor să poarte nume de familie diferite şi faţă de legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.