Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre cooperarea din OPEC+ pe pieţele petroliere şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri seara Kremlinul, după trei ore de discuţii surpriză purtate miercuri cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Misterul încă înconjoară călătoria aranjată în grabă a liderului de la Kremlin la Riad şi Abu Dhabi, în timpul căreia a fost escortat de patru avioane de luptă ruseşti. Nu a fost imediat clar ce problemă a fost atât de importantă pentru ca Putin să facă această călătorie rară în străinătate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea lui Putin cu prinţul moştenitor saudit, căruia i se spune, după iniţialele numelui, şi MbS, a avut loc după ce preţul petrolului a scăzut, în ciuda promisiunii OPEC+, care grupează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii ei conduşi de Rusia, de a reduce în continuare producţia, ceea ce, teoretic, ar fi trebuit să ducă la o creştere a preţurilor ţiţeiului.

MbS a fost arătat întâmpinându-l pe Putin în capitala saudită cu zâmbete şi o strângere de mână energică după ce liderul rus a ieşit din maşina sa.

"Am discutat din nou despre cooperarea în cadrul OPEC+", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti. "Părţile sunt de acord că ţările noastre poartă o mare responsabilitate în ceea ce priveşte interacţiunea pentru a menţine piaţa energetică internaţională la un nivel adecvat, într-o stare stabilă şi previzibilă", a spus Peskov.

Arabia Saudită şi Rusia sunt cei mai mari doi exportatori de petrol din lume, controlând împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi.

MbS a lăudat coordonarea dintre cele două ţări "care a ajutat la eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu", a informat agenţia oficială de presă a Arabiei Saudite, SPA. "Împărtăşim multe interese şi sunt multe probleme la care lucrăm împreună în beneficiul Rusiei, al Regatului Arabiei Saudite, al Orientului Mijlociu şi, de asemenea, al lumii", a declarat prinţul moştenitor, citat de agenţie.

Ministerul rus al Apărării arătase avionul Iliuşin-96 al lui Putin flancat de avioane de luptă Suhoi-35S, în zborul său din Rusia către Emiratele Arabe Unite, prima sa escală din acest mini-turneu de o zi. La Abu Dhabi, Putin a declarat că intenţionează să-l informeze pe preşedintele EAU, şeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, despre situaţia din Ucraina.

Un oficial din Emiratele Arabe Unite a declarat pentru Reuters că vizita lui Putin a permis un schimb de opinii cu privire la "o serie de evoluţii regionale şi internaţionale".

"Emiratele Arabe Unite sunt angajate să depună eforturi continue împreună cu partenerii săi internaţionali pentru a lucra la reducerea escaladării, pentru a găsi perspective pentru o soluţie politică paşnică", a declarat oficialul.

La discuţiile cu MbS, Putin a declarat că o vizită planificată a prinţului în Rusia a fost schimbată în ultimul moment, ceea ce l-a determinat să viziteze Riadul. "Te-am aşteptat la Moscova", i-a spus Putin lui MbS cu un zâmbet. "Ştiu că evenimentele au forţat o schimbare a acelor planuri, dar, aşa cum am spus deja, nimic nu poate împiedica dezvoltarea relaţiilor noastre de prietenie", a adăugat liderul de la Kremlin.. Putin a spus apoi: "Dar următoarea întâlnire ar trebui să aibă loc la Moscova".

Prinţul moştenitor i-a transmis, prin intermediul unui traducător rus, că este, desigur, pregătit să facă acest lucru. "Atunci suntem de acord", a conchis Putin.

Posibilitatea lui Putin de a călători în străinătate a fost limitată începând din martie, când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Moscova a negat acuzaţia, care constituie o crimă de război, şi a calificat demersul instanţei drept scandalos, afirmând că acesta este nul din punct de vedere legal, deoarece Rusia nu este membră a CPI.

Nici Arabia Saudită şi nici Emiratele Arabe Unite nu sunt membre ale Curţii, astfel încât Putin poate călători în ambele ţări fără teama de a fi arestat în baza mandatului CPI.

Abia întors din mini-turneul său grăbit din Arabia Saudită şi EAU, Putin ar urma să-l primească joi, la Kremlin, pe preşedintele iranian, conservatorul Ebrahim Raisi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.