Misterul înconjura miercuri spitalizarea a două persoane expuse unei ”substanţe necunoscute” şi găsite inconştiente la Amesbury, un oraş situat în sudul Angliei, vecin cu cel în care fostul dubu spion rus Serghei Skripal a fost victima unei tentative de otrăviri în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi pacienţi ”se află în stare critică” şi ”primesc un tratament pentru o presupusă expunere la o substanţă necunoscută, la spitalul din Salisbury”, a precizat poliţia comitatului Wiltshire, care afirmă că consideră evenimentul drept un ”incident major”.

Poliţia antiteroristă a fost asociată anchetei, cu titlu ”procedural”, din cauza prezenţei unei substanţe necunoscute, a anunţat Scotland Yard.

Cele două persoane - un bărbat şi o femeie, ambii în vârstă de peste 40 de ani - au fost găsite inconştiente sâmbătă, pe 30 iunie, într-o locuinţă situată într-un cartier rezidenţial modern din oraşul Amesbury, aflat la aproximativ zece kilometri de Salisbury.

”Sâmbătă, eu am văzut vehicule de pompieri şi ambulanţe. Ele au barat drumul”, a declarat pentru AFP Nathalie Smyth, în vârstă de 27 de ani.

”Ei au precizat că era un incident chimic, apoi că era legat de droguri. Unele persoane purtau combinezoane de protecţie”, a adăugat ea.

La Salisbury au fost otrăviţi Serghei Skripal, atunci în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, pe 4 martie - un incident atribuit de Regatul Unit Rusiei şi care a antrenat o criză diplomatică fără precedent.

La Amesbury, poliţia a emis iniţial ipoteza unui incident legat de consumul de heroină sau crack, însă ea a precizat că teste complementare au loc de-acum ”în vederea stabilirii naturii substanţei care a făcut aceşti pacienţi să se îmbolnăvească”.

”Avem mintea deschisă în privinţa circumstanţelor incidentului”, a declarat comisarul Angus Macpherson pentru BBC.

”Nu sunt motive să se creadă că acesta este legat de cazul Skripal”, a adăugat el.

Eşantioane au fost aduse la laboratorul militar Porton Down pentru a fi testate.

”PERPECŞI ŞI ŞOCAŢI”

O serie de cordoane de securitate au fost instituite de poliţie în locuri în care s-ar fi putut duce cele două persoane înainte de contaminare.

Prezenţa poliţiei a fost consolidată în ambele oraşe.

La Salisbury, grădina publică Queen Elizabeth Garden a fost închisă publicului, potrivit postului local Spire.

Poliţia s-a poziţionat, de asemenea, în faţa Bisericii Baptiste din Amesbury, unde cei doi pacienţi au participat la un eveniment în weekend.

”Suntem toţi perplecşi şi şocaţi”, a declaat secretarul bisericii,  Roy Collins. "Bineînţeles, legătura cu Salisbury şi evenimentele recente antrenează un interes public sporit. Sunt îngrijorări”.

Agenţia de sănătate publică Public Health England (PHE) a apreciat că acest eveniment nu reprezintă ”risc sanitar semnificativ pentru marele public”.

Acest aviz va fi ”reevaluat continuu, în funcţie de informaţii cunoscute”, a avertizat un purtător de cuvânt al PHE citat de agenţia Press Association.

La 4 martie, Serghei şi Iulia Skripal au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, într-un centru comercial, în aer liber, şi au fost spitalizaţi în stare critică la spitalul din Salisbury.

Ei au fost amândoi victimele unei tentaive de otrăvire cu un agent neurotoxic din familia novicioc, potrivit Guvernului britanic.

Primul poliţist care le-a dat îngrijiri, Nick Bailey, a fost şi el contaminat şi spitalizat într-o stare gravă.

Toţi trei au fost îngrijiţi timp de mai multe săptămâni, după care au fost externaţi.

Forţele de ordine au împânzit, atunci, oraşul Salisbury, cu ajutorul armatei. Mai multe cordoane au fost instalate, în jurul casei fostului spion, şi a cimitirului din Salisbury.

O activitate de curăţare chimică - ce poate dura ”câteva luni” - a fost întreprinsă de specialişti în nouă locuri contaminate.

Londra a arătat cu degetul o vină a Moscovei, care a negat orice implicare în această tentativă de otrăvire.

Acest eveniment a condus la o criză diplomatică şi la cel mai important val de expluzări încrucişate de diplomaţi din Istorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.