Mişcarea palestiniană islamistă Hamas publică luni o înregistrare video în care apare un israelian, Avera Mengistu - pe care-l deţine din 2014, în Fâşia Gaza, unde este la putere -, şi acuză armata israeliană, cu ocazia învestirii unui nou şef al Statului Major israelian, de menţinerea acestuia în captivitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu sunt deţinutul Avera Mengistu. Cât timp voi mai rămâne aici, în închisoare? După ani lungi şi durerorişi, unde sunt statul şi israelienii?”, întreabă în ebraică deţinutul, în acest videoclip - nedatat şi publicat de aripa armată a Hamas.

”Brigăzile Ezzedine al-Qassam afirmă eşecul şefului Statului Major în exerciţi (Aviv) Kochavi şi instituţiei sale”, se poate citi în preambulul înregistrării video - de aproximativ 30 de secunde - difuzat pe aplicaţia Telegram.

”Noul şef al Statului Major (Herzi) Halevi ar trebui să se pregătească să poarte povara eşecului acestuia”, scrie în preambul, o trimitere la captivitatea lui Avera Mengistu.

Herzi Halevi, anterior numărul doi în armata israeliană, l-a înlocuit luni pe Aviv Kochavi la şefia instituţiei.

Contactate de AFP, armata israeliană şi biroul premierului Benjamin Netanyahu nu au comentat imediat această înregistrare video.

Un evreu de origine etiopiană, prezentat drept instabi lmental de către autorităţile israeliane, Avera Mengistu a fost filmat de o cameră de securitate israeliană în timp ce escalada bariera dintre Israel şi Fâşia Gaza, în septembrie 2014.

Hamas, care deţine, de asemenea, rămăşiţele a doi militari israelieni ucişi în Războiul din 2014 în Fâşia Gaza, a publicat în iunie o înregistrare video cu celălalt israelian pe care-l deţine - Hisham Al-Sayed.

Hicham Al-Sayed, un beduin musulman aflat pe mâna Hamas de peste şapte ani, apărea în această înregistrare culcat pe un pat şi conectat la un aparat de respiraţie artificială.

Mişcarea armată a ameninţat la jumătatea lui decembrie să închidă ”pentru totodeauna” dosarul celor patru israelieni pe care-i deţine, în cazul în care nu are loc un schimb de deţinuţi rapid cu Israelul.

În 2011, Israelul a eliberat peste 1.000 de palestinieni, în schimbul eliberării lui Gilad Shalit, un militar francezo-israelian deţinut timp de peste cinci ani de către Hamas.

Israelul nu-şi autorizează cetăţenii să pătrundă în Fâşia Gaza, de teama de a fi răpiţi şi folosiţi ca monedă de schimb în eliberarea unor deţinuţi palestinieni.

Israelul şi Hamasul au purtat patru războaie de când mişcarea islamistă a preluat controlul Fâşiei Gaza, în 2007.

Statul evreu impune, de atunci, o blocadă acestei enclave palestiniene cu 2,3 milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.