Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a condamnat ţările occidentale care au încercat să influenţeze referendumul istoric din Turcia în timp ce a votat, duminică, în provincia Antalia (sud), relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii ”din străinătate” ”au încercat să spună naţiunii turce ce să facă. Ei s-au dat cu unii, însă, astăzi (duminică), decizia aparţine naţiunii noastre”, a declarat şeful diplomaţiei turce.

CITEȘTE ȘI Turcii sunt chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra modificării Constituţiei; secţiile de vot s-au deschis

Cavusoglu nu a precizat la cine se referă, însă tensiunile au crescut între Turcia şi unele ţări europene - mai ales Germania şi Olanda.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat ambele ţări ca ”naziste” pentru că nu le-au permis unor miniştri de-ai săi să facă campanie pe teritoriul lor în favoarea sa.

Olanda a retras permisiunea de a ateriza aeronavei lui Cavusoglu în martie, împiedicându-l astfel să se adreseze expatriaşilor turci din această ţară.

Ankara a anunţat că va impune sancţiuni şi a suspendat relaţiile politice la nivel înalt.

Turcii votează duminică într-un referendum crucial prin care urmează să decisă dacă-i spoesc sau nu puterile lui Erdogan.

COZI ÎNAINTEA DESCHIDERII SECŢIILOR DE VOTARE LA ISTANBUL

Oameni aşteptau deja la coadă, la o secţie de votare din Istanbul, înainte de deschiderea urnelor.

”Suntem aici ca să spunem «nu» pentru ţara noastră, pentru copii şi pentru nepoţii noştri”, a declarat un pensionar de la Fisc, Murtaza Ali Turgut.

Soţia sa, Zeynep, l-a susţinut. ”Am venit să dorm aici aseară ca să votez în zori”.

”Nu vreau să mă urc într-un autobuz fără frâne. Un sistem cu un singur om aşa este”, a declarat alt alegător care votează ”nu”, Husnu Yahsi.

În alt cartier din Istanbul, un alegător care votează ”da” şi-a exprimat susţinerea deplină faţă de Recep Tayyip Erdogan.

”Da, da, da. Liderul nostru este darul pe care ni l-a făcut Allah. Îl vom susţine întotdeauna. Guvernează atât de bine”, a declarat Mualla Sengul.

Primele secţii de votare au fost deschise duminică dimineaţa la ora locală 7.00 (şi ora României), într-un referendum istoric vizând concentrarea puterii ţării în mâinile preşedintelui.

Cele 18 modificări constituţionale vor transforma Turcia dintr-un sistem parlamentar într-unul prezidenţial şi vor aboli funcţia de premier.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a convocat referendumul şi a promovat tabăra ”da” afirmă că sistemul prezidenţial ”în stil turc” propus alegătorilor garantează că ţara nu va mai avea guverne slabe.

CITEȘTE ȘI PORTRET: Cursa neînfrânată spre putere a lui Erdogan

Opoziţia se teme însă că modificarea Constituţiei va conduce la un regim autocratic condus de un singur om.

Opozanţii dau asigurări că Erdogan, acuzat de reprimarea drepturilor şi libertăţilor, poate guverna până în 2029 într-un sistem cu puţie mecanisme de control.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.