Este posibil ca suspectul în tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico să nu fi fost doar un "lup singuratic", aşa cum se credea anterior, a declarat duminică ministrul de interne de la Bratislava, în timp ce serviciile de securitate încearcă să facă lumină asupra unui atac ce a provocat unde de şoc în Europa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă după ce a fost lovit miercuri de patru gloanţe, în prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani.

CITEȘTE ȘI CRONOLOGIE. Asasinate şi tentative de atentat asupra unor lideri din Europa
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Incidentul a evidenţiat polarizarea profundă a politicii în această ţară central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori, membră UE şi NATO.

Ministrul de interne Matus Sutaj Estok a declarat că a fost înfiinţată o echipă de anchetă, care va analiza şi ipoteza ca suspectul să fi acţionat ca parte a unui grup de persoane care s-au încurajat reciproc să comită un asasinat.

Un factor care sugerează implicarea altor persoane a fost faptul că discuţiile de pe internet ale suspectului au fost şterse la două ore după tentativa de asasinat, dar nu de către suspect şi, cel mai probabil, nici de către soţia sa, a declarat Estok. Acest lucru a indicat că "este posibil ca crima să fi fost comisă de un anumit grup de persoane", a declarat Estok într-o conferinţă de presă.

Ceva mai devreme, vicepremierul Robert Kalinak declarase că viaţa lui Fico nu mai este în pericol imediat, deşi starea sa este încă prea gravă pentru a fi mutat la un spital din capitala Bratislava. "Răul cel mare de care ne temeam (nu s-a întâmplat), cel puţin pentru moment", a declarat Kalinak într-o conferinţă de presă susţinută în faţa spitalului unde Fico este tratat, în oraşul Banska Bystrica, din centrul Slovaciei. "Suntem cu toţii un pic mai liniştiţi. Când spuneam că vrem să ne apropiem de un prognostic pozitiv, atunci cred că suntem cu un pas mai aproape de acest lucru", a adăugat el.

SUSPECTUL A FOST ACUZAT DE TENTATIVĂ DE OMOR

Un tribunal a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori ca fiind Juraj C., va rămâne în arest după ce a fost acuzat de tentativă de omor.

Presa locală a declarat că suspectul este un fost agent de securitate de la un centru comercial, în vârstă de 71 de ani, şi autor a trei volume de poezii.

Nu a fost făcută publică nicio declaraţie oficială din partea suspectului sau a vreunui avocat care îl reprezintă.

Estok a declarat joi că suspectul a fost înfuriat de politica guvernului faţă de Ucraina. Guvernul lui Fico a pus capăt sprijinului militar oficial pentru Ucraina şi a adoptat o poziţie mai pro-rusă în privinţa conflictului decât majoritatea partenerilor din Uniunea Europeană.

Guvernul a declarat că suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale de luna trecută şi că acesta ar fi mărturisit la poliţie despre nemulţumirea sa faţă de modificările legislative preconizate de guvern în ceea ce priveşte justiţia şi presa publică - iniţiative criticate atât de opoziţie, cât şi de Comisia Europeană.

Tentativa de asasinat a dus la apeluri din partea întregului spectru politic slovac la calmarea tensiunilor şi la o atenuare a retoricii adesea aprige care a marcat dezbaterea publică din ultimii ani.

POLARIZARE POLITICĂ INTENSĂ

Joi, preşedintele ales Pellegrini şi preşedintele demisionar Zuzana Caputova, un critic al lui Fico, care urmează să predea funcţia supremă în iunie, au făcut apel la unitate şi au invitat liderii partidelor politice din ţară să participe la o masă rotundă.

Cu toate acestea, într-o înregistrare video postată duminică pe pagina sa de Facebook, Pellegrini a declarat că acum crede că probabil nu este momentul potrivit pentru astfel de discuţii, după ce şi partidul de guvernământ al lui Fico exprimase, de asemenea, îndoieli cu privire la organizarea lor acum.

"Ultimele zile şi conferinţe de presă ne-au arătat că unii politicieni sunt pur şi simplu incapabili de o auto-reflecţie elementară chiar şi după o astfel de tragedie", a spus Pellegrini.

Guvernul şi opoziţia au făcut schimb de acuzaţii privind stimularea diviziunilor în cadrul societăţii. Liderul partidului de opoziţie Slovacia Progresistă, Michal Simecka, a afirmat într-o declaraţie că îi pare rău că unele partide au respins discuţiile la o masă rotundă şi că încă mai crede că acestea ar putea avea succes.

Poliţia slovacă a declarat duminică că a arestat trei persoane pentru postări pe reţelele de socializare care exprimau aprobarea tentativei de asasinat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.