Ministrul israelian însărcinat cu Securitatea Naţională, Itamar Ben Gvir, un adept al liniei dure în Guvernul lui Benjamin netanyahu, este acuzat de prejudicierea strategiei Israelului împotriva Teheranului şi îi sunt atribuită implicit responsabilitatea exploziilor semnalate vineri la Isfahan în Iran, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Itamar Ben Gvir, un susţinător al unei linii dure în confruntarea dintre Israel şi inamicul său jurat, care este membru al Cabinetului de Securitate al lui Benjamin Netanyahu, a publicat pe X un mesaj pe cât de lapidar, pe atât de ironic.

”Dardaleh!”, a scris el, o înjurătură, un adjectiv în ebraica familiară, care poate însemna ”nul” sau ”jalnic”.

Un lider al extremei drepte, el pare să acrediteze ipoteza unui atac israelian.

Însă, contactate de AFP, nici armata şi nici Guvernul israeliene nu au dorit să comenteze exploziile semnalate în Iran şi atribuite Israelului de către oficiali americani citaţi de presa americană.

”O RUŞINE ABSOLUTĂ DIN PARTEA UNUI MINISTRU”

Postarea pe X a lui Itamar Ben Gvir a provocat o avalanşă de critici pe reţele de socializare şi la televiziunile israeliene.

Deputata laburistă Naama Lazimi a denunţat ”o reacţie demnă de un piroman naţional”.

Un universitar, Shaiel Ben-Ephraim, animator al unui podcast politic, consideră că Itamar Ben Gvir ”confirmă operaţiunea israeliană şi o ridiculizează”.

Fîcând acest lucru, ”el reduce posibilitatea Israelului a unei dezminţiri plauzibile şi  îi subminează puterea de disuasiune. O ruşine absolută din partea unui ministru”, denunţă universitarul pe X.

O obişnuită a unor provocări, Tally Gotliv, o deputată din Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, se felicită de aceste evenimente şi evocă, tot pe X, ”o dimineaţă a mândriei” Israelului.

”Israelul este o ţară tare şi puternică”, apreciază această membră a Comisiei Afacerilor Externe şi Securităţii din cadrul Parlamentului Israelian.

Ea este atacată pe X din cauza acestor comentarii.

Israelul a ameninţat cu represalii după tiruri fără precedent ale sute de rachete şi drone ale Iranului vizând teritoriul israelian weekendul trecut.

Iranul a declarat că a acţionat în ”legitimă apărare” atacând Israelul la 13 aprilie, în urma unui ataca, imputat Israelului, în care a fost distrus Consulatului iranian la Damasc, la 1 aprilie, soldat cu moartea a şapte militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi generali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.