Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat marţi că secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, nu este potrivit pentru a conduce organismul global, reproşându-i că nu a făcut suficient pentru a condamna grupul militant Hamas şi că este prea apropiat de Iran, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile sale, făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute chiar în sediul ONU de la Geneva, reprezintă o intensificare a criticilor Israelului la adresa ONU în aceeaşi săptămână în care organizaţia a deplâns uciderea a peste 100 dintre angajaţii săi în Gaza.

Cohen s-a întâlnit la Geneva cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), alături de familiile ostaticilor israelieni.

"Guterres nu merită să fie şeful Naţiunilor Unite", a declarat ministrul israelian de externe Eli Cohen. "Cred că Guterres, la fel ca toate ţările libere, ar trebui să spună clar şi răspicat: eliberaţi Gaza de Hamas! Toată lumea a spus că Hamas este mai rău decât ISIS. El de ce nu o poate spune?", a declarat şeful diplomaţiei israeliene.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite din New York nu a oferit imediat o reacţie.

Guterres a declarat anterior că există ceva "în neregulă" cu operaţiunea militară a Israelului, care a făcut peste 11.000 de morţi până în prezent, potrivit autorităţilor controlate de Hamas în Gaza. Represaliile israeliene au fost generate de atacurile comise de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, când a ucis 1.200 de persoane şi a luat peste 240 de ostatici, inclusiv copii, bolnavi şi bătrâni.

Cohen, care s-a întâlnit marţi cu preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, a declarat că se aşteaptă ca organizaţia, neutră, să facă mai mult pentru a obţine acces la ostatici. "Cred că minimul este ca Crucea Roşie să se întâlnească cu ostaticii; minimul este ca ei să primească o dovadă de viaţă; şi minimul (este) ca ei să transfere medicamentele către ostaticii care au nevoie de ele", a spus Cohen.

Spoljaric a declarat că ONU încearcă să obţină acces, dar a precizat că mai întâi trebuie să existe acorduri. "Vă rog să fiţi conştient că CICR nu poate intra cu forţa acolo unde sunt ţinuţi ostaticii", i-a spus şefa Crucii Roşii.

Ministrul sănătăţii din Israel, Uriel Menachem Buso, a declarat că îi va prezenta marţi dovezi şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, că Hamas foloseşte spitalele în scopuri militare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.