Ministrul german al Familiei Franziska Giffey, considerată o stea în ascensiune a Partidului Social Democrat (SPD), a demisionat miercuri din post, din cauza unor suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franziska Giffey- care intenţionează să rămnă candidata SPD în alegerile regionale din Berlin, prevăzute în septembrie, unde vizează primăria - şi-a prezentat demisia într-o şedinţă de Guvern, a anunţat Ministerul Familiei, Bătrânilor şi Tineretului.

”Accept această decizie, faţă de care am un mare respect, dar şi un regret la fel de mare”, a declarat cancelarul conservator Angela Merkel într-un discurs la o conferinţă privind cercetarea.

Merkel i-a mulţumit lui Giffey ”din inimă” pentru ”colaborarea foarte bună” în cadrul coaliţiei.

Ministrul Justiţiei Christine Lambrecht urmează să preia portofoliul până la scrutinul legislativ de la 26 septembrie, a anunţat SPD.

Acest scandal de plagiat o afectează pe Franziska Giffey din 2019.

Un ministru popular, care a crescut în fosta RDG, la fel ca şi cacelarul, ea a intrat în Guvernul de coaliţie al conservatorilor şi social-democraţilor în 2018, după ce şi-a consolidat poziţia politică în calitate de primar al cartierului cu probleme Neukölln din Berlin.

”Discuţii au reapărut în ultimele zile cu privire la teza mea (de doctorat) din 2010”, precizează ea.

Ea reafirmă că şi-a scris teza de doctorat ”cu deplină bună-credinţă”, iar în pofida faptului că verificarea lucrării nu s-a încheiat, îşi asumă consecinţele acestui scandal ”persistent şi apăsător” şi anunţă că părăseşte Guvernul.

Filiala SPD din Berlin, a cărei vicepreşedintă este, şi berlinezii ”pot conta pe mine”, afirmă ea, referindu-se la candidatura sa la primăria capitalei germane.

SPD şi-a reiterat ulterior susţinerea faţă de Giffey.

Franziska Giffey este acuzată de platforma collaborative VroniPlag Wiki de faptul că şi-a plagiat în parte teza în ştiinţe politice consacrată în 2010 funcţionării Europei, prezentată la Universitatea Liberă din Berlin.

Potrivit site-ului, aproximativ 49 dintre cele 265 de pagini ale tezei sunt suspectate de plagiat - de la citate neatribuite autorilor  acestora şi până la copierea din alte lucrări.

Universitatea şi-a dat acordul în 2019 ca ministrul să-şi păstreze titlul de ”doctor”, dar i-a dat un blam, care alimentează suspiciuni şi îndemnuri la demisie.

O nouă examinare a tezei, lansată în 2020, este în curs.

Cu speranţa de a pune capăt scadalului, ea a renunţat, anul trecut, la titlul de doctor, foarte în vogă în Germania.

Miniştrii conservatori al Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg şi al Educaţiei Annett Schavan au demisionat în 2011 şi, respectiv, 2013 în urma unor acuzaţii similare.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene CE) Ursula von der Leyen, luată în colimator în 2015 de site-ul VroniPlag Wiki, a fost exonerată de către Universitatea de medicină din Hanovra, în pofida unor ”lacune evidente” în atribuirea unor referinţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.