Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a exprimat sâmbătă, în timpul unei vizite în Egipt, ”profundul respect pentru islam” al Franţei, pe fondul confflictului cu lumea musulmană legat de apărarea caricaturilor care îl înfăţişează pe profetul Mahomed, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita ministrului Le Drian a avut loc în urma mai multor atacuri produse în Franţa, provocate, aparent, de apărarea caricaturilor ca fiind libertatea de exprimare, dar care sunt considerate o blasfemie de către musulmani.

După o întâlnire cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi cu ministrul de Externe Sameh Shoukry, Le Drian a spus că o campanie anti-franceză declanşată în lumea musulmană a fost deseori rezultatul distorsionării comentariilor preşedintelui francez Emmanuel Macron pe această temă.

”Avem un prim principiu care este cel mai înalt respect pentru islam. Mai doresc să afirm şi că musulmanii fac parte în totalitate din societatea franceză”, a declarat Le Drian reporterilor.

”Al doilea mesaj este că ne confruntăm cu ameninţarea terorismului, cu fanatismul, pe teritoriul nostru, dar şi în restul lumii, iar această luptă este una comună”, a adăugat acesta.

Le Drian a arătat că mai târziu a avut un lung schimb de opinii, ”de o mare francheţe” cu şeicul Ahmed al-Tayeb, care conduce universitatea islamică al-Azhar, cu o istorie de 1.000 de ani.

Singura luptă pe care Franţa o duce împreună cu Egiptul şi alte ţări este împotriva extremismului, a spus ministrul francez.

”Marele imam a sugerat să lucrăm împreună pentru a aprofunda această convergenţă comună”, a spus Le Drian.

Tayeb a afirmat într-un comunicat că a subliniat că orice insultă împotriva profetului este inacceptabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.