Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice François de Rugy, aflat în centrul unei polemici pe tema unor cheltuielii excesive, a anunţat că şi-a prezentat demisia marţi dimineaţa premierului, declarându-se victima unui ”linşaj mediatic” şi precizând că a depus o plângere de defăimare împotriva Mediapart, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atacurile şi linşajul mediatic la care familia mea este supusă, mă conduc azi la un pas înapoi necesar - ceea ce va înţelege oricine. Mobilizarea necesară pentru a mă apăra face să nu fiu în măsură să-mi asum senin şi eficient misiunea pe care mi-au încredinţat-o preşedintele Republicii şi premierul”, scrie ministrul într-un comunicat.

”Astfel, mi-am prezentat demisia premierului în această (marţi) dimineaţa”, a adăugat el.

Numărul doi în Guvern, care urma s-şi prezinte marţi în Senat proiectul legii energiei şi luptei împotriva modificărilor climatice, s-a întâlnit marţi cu Edouard Philippe. Intervenţia sa în faţa deputaţilor, într-o sesiune de interpelare a Guvernului, se anunţa dificilă.

Dezvăluiri Mediapart cu privire la dineuri fatuoase organizate pe când prezida Adunarea Naţională, lucrpri în locuinţa sa de ministru sau apartamentul său de lângă Nantes l-au fragilizat puternic pe ministru, care s-a apărat tot weekendul de aceste informaţii în cascadă.

Ministrul apreciază că, ”de la începutul săptămânii trecute, Mediapart (îl) atacă pe baza unor fotografii furate, bârfe, aproximări, elemente exterioare funcţiei” sale. ”Voinţa de a face rău, de a demola nu ridică vreo îndoială. Sunt supus unui foc continuu de întrebări noi şi obligat să parez fără încetare noi atacuri”, deplânge de Rugy.

”În faţa contra-adevărurilor Mediapart”, el a anunţat să a ”depus (marţi) dimineaţa o plângere penală de defăimare”, prin avocaţii Pierre-Olivier Sur şi Mathias Chichportich.

Ministrul le ”mulţumeşte” preşedintelui şi premierului ”pentru încrederea pe care i-au arătat-o” şi îşi reiterează ”fidelitatea”.

De Rugy părea să beneficieze de susţinerea Executivului.

De la Belgrad, unde se află în vizită, Emmanuel Macron a declarat luni seara că i-a ”cerut premierului să clarifice” acest caz, pentru a lua decizii pe baza unor ”fapte”, apreciind că ”altfel este denunţată Republica”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.