Un tribunal special a decis miercuri că ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, nu a abuzat de poziţia sa actuală pentru a-şi regla conturile cu adversarii pe care i-a avut în cariera sa de avocat de top, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un orator combativ, Dupond-Moretti a fost acuzat că nu a luat suficient de mult distanţă într-un caz împotriva unui magistrat cu care se certase pe când era avocat. Alte acuzaţii s-au axat pe un proces pe care l-a intentat împotriva biroului procurorului financiar cu puţin timp înainte de a prelua funcţia de ministru.

Cour de Justice de la Republique (Curtea de Justiţiei a Republicii), un tribunal special pentru oficiali guvernamentali, a declarat că Dupond-Moretti s-a aflat într-o poziţie de conflict de interese, dar nu a fost stabilită intenţia criminală şi l-a exonerat de acuzaţii.

Dupond-Moretti a rămas în funcţie pe durata anchetei şi a procesului, dar un verdict de vinovăţie ar fi pus presiune asupra preşedintelui Emmanuel Macron - care a ajuns la putere în 2017 promiţând să facă curăţenie în politică -să-şi demită ministrul.

El va rămâne în funcţia de ministru al justiţiei, a declarat premierul Elisabeth Borne, care a salutat decizia.

Dupond-Moretti, care a negat orice abatere în timpul procesului, a părăsit instanţa fără a face niciun comentariu. Avocaţii săi au declarat că hotărârea "pune capăt anilor în care (ministrul) a fost acuzat pe nedrept".

Partidul politic de extremă stânga France Insoumise (Franţa neînduplecată) a criticat achitarea, spunând că aceasta arată că tribunalul special, prezidat atât de judecători, cât şi de parlamentari, ar trebui desfiinţat.

Jerome Karsenti, un avocat al asociaţiei anticorupţie Anticor, a declarat că tribunalul special a fost prea indulgent cu cei de la putere.

De la crearea sa în 1993, Cour de Justice de la Republique a organizat doar nouă procese oficiale, inclusiv cel al lui Dupond-Moretti. Printre acuzaţii din trecut s-a numărat fostul ministru de finanţe şi actuala şefă a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. În 2016, aceasta a fost găsită vinovată de neglijenţă în legătură cu o plată guvernamentală. Ea a scăpat de pedeapsă şi şi-a păstrat postul la FMI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.