Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat Marea Britanie şi partenerele sale occidentale de „jocuri copilăreşti” prin răspunsul lor cu privire la otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a acuzat ţările vestice că „nu au un comportament acceptabil” şi că recurg la „minciuni flagrante şi dezinformări”.

Întrebat  în cadrul unei conferinţe de presă cât de periculoase sunt tensiunile dintre Rusia şi Occident comparativ cu Războiul Rece, Lavrov a declarat: „În Războiul Rece existau reguli şi comportamente acceptabile. Cred că partenerii noştri vestici, mai ales Marea Britanie, SUA şi alte câteva ţări care le urmează orbeşte nu au un comportament acceptabil”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Nu vrem să facem jocuri copilăreşti, dar până acum exact acest lucru îl fac partenerii noştri. Când eram copii, obişnuiam să spunem că cine a începutmar trebui să şi termine”, a adăugat Lavrov, specificând că ţine de Occident să detensioneze situaţia.

În timpul conferinţei de presă, el a sugerat, de asemenea, că otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal „ar putea fi în interesul guvernului britanic” din cauza „situaţiei inconfortabile” în care se găsesc privind Brexitul.

„Există şi alte explicaţii. Experţii vorbesc despre ele. Ei spun că ar putea să fie benefic pentru serviciile speciale britanice care sunt cunoscute că sunt capabile de crime. Ar putea fi multe motive şi niciunul dintre ele nu trebuie exclus”, a precizat Lavrov.

Situaţia tensionată din cauza otrăvirii fostului spion durează deja de aproape o lună, Marea Britanie acuzând Rusia că se află în spatele atacului.

Rusia a transmis Regatului Unit că peste 50 de diplomaţi britanici vor fi nevoiţi să părăsească ţara după ce guvernul britanic a ordonat la rândul său expulzarea a 23 de oficiali ruşi.

Alte guverne, inclusiv SUA, au ordonat expulzarea mai multor diplomaţi ruşi.

Lavrov a precizat luni că este greşit să fie vizaţi diplomaţii care „intenţionează, prin definiţie, să susţină relaţiile cu celelalte ţări şi să rezolve situaţiile complicate”.

„În diplomaţie, există principiul reciprocităţii şi încă se aplică. Şi se va aplica în mod constant”, a adăugat Lavrov.

Separat, Rusia a sugerat că cercetarea unui avion rus care a aterizat pe Heathrow a fost „ilegală” şi o „provocare flagrantă”.

Guvernul britanic a negat acuzaţiile, susţinând că cercetarea a fost una „de rutină”.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.