Ministrul bulgar de externe Mariya Gabriel, din partidul de centru-dreapta GERB, a fost de acord luni să formeze un nou guvern, în urma demisiei premierului Nikolai Denkov, la 5 martie, conform înţelegerii pentru rotaţia la guvernare pe care o avea cu partenerii de coaliţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demisia lui Denkov a deschis calea pentru ca partidul GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, aşa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut.

"Accept acest mandat cu simţ de răspundere, deoarece Bulgaria are nevoie de stabilitate", a declarat Gabriel, care este şi fost comisar european pentru economie digitală.

Câteva minute mai târziu, ea a declarat reporterilor că partenerii de coaliţie din partidul "Continuăm Schimbarea" au cerut 24 de ore pentru a discuta detaliile."Sper ca în următoarele 24 de ore să finalizăm acordul, nu avem diferenţe privind priorităţile ţării", a adăugat Gabriel.

Comisarul european pentru cercetare şi educaţie, Mariya Gabriel, a demisionat. \
CITEȘTE ȘI Comisarul european pentru cercetare şi educaţie, Mariya Gabriel, a demisionat. "Soldatul de partid" se întoarce în Bulgaria cu bagajul din UE - POLITICO

GERB şi blocul pro-occidental condus de "Continuăm Schimbarea", al cărui reprezentant era Denkov, au convenit anul trecut ca Mariya Gabriel să preia funcţia de prim-ministru după ce Denkov îşi va încheia mandatul de nouă luni.

La începutul acestei luni, GERB a declarat că Gabriel ar trebui să îşi păstreze poziţia de ministru de externe cât timp este prim-ministru şi a sugerat o rotaţie la fiecare 15 luni, în loc de nouă luni.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB a ieşit pe primul loc, obţinând 69 de locuri în parlamentul cu 240 de locuri. Blocul condus de Continuăm Schimbarea a obţinut 64 de locuri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.