Ministrul britanic al Brexitului David Davis a demisionat duminică, la două zile după ce premierul Theresa May a obţinut acordul Guvernului pentru a propune menţinerea unei relaţii comerciale post-Brexit strânse cu UE, potrivit BBC şi agenţiei de presă PA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această demisie a fost urmată de cea a secretarului de stat însărcinat cu Brexitul Steve Baker, potrivit presei britanice.

Davis, un eurosceptic numit în urmă cu doi ani la conducerea unui minister înfiinţat la o zi după votul britanicilor în favoarea părăsirii Uniunii Europene (UE), a ameninţat în mai multe rânduri, în ultimele luni, că va demisiona, din cauza unor dezacorduri cu May, potrivit presei britanice.

Deputatul conservator Peter Bone a apreciat că ”a făcut bine”, considerând că propunerile lui May erau Brexit ”doar cu numele” şi că ”nu sunt acceptabile”.

Aceste propuneri, pe care May urmează să le prezinte luni deputaţilor britanici, înainte să le prezinte la Bruxelles, prevăd înfiinţarea unei zone de liber-schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, în vederea menţinerii unui comerţ ”fără fricţiune” cu continentul.

Davis, în vârstă de 69 de ani, este un veteran al politicii britanice.

Secretar de stat însărcinat cu Afaceri Europene din 1994 în 1997, el a candidat în 2005 la conducerea Partidului Conservator, însă a fost înfrânt la acea vreme de David Cameron.

El este deputat din Haltemprice and Howden, o circumscripţie în nord-estul Angliei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.