Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz l-a destiuit luni pe ministrul de Interne de extremă dreapta Herbert Kickl, după difuzarea unei înregistrări video compromiţătoare pentru Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), formaţiunea din care ministrul face parte, ceea ce ar urma să antreneze demisia tuturor miniştrilor de extremă dreapta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acord cu preşedintele Republicii, i-am propus preşedintelui Republicii să-l demită pe ministrul de Interne (Herbert Kickl)”, a anunţat Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, la Viena.

Acest anunţ are loc la trei zile de scandal politic, în urma difuzării, vineri, cu câteva zile înaintea alegerilor europene de la 26 mai, a unei înregistrări video datând din 2017, în care fostul şef al FPÖ, Heinz-Christian Strache se declara dispus să ofere licitaţii publice unui oligarh rus, în schimbul unor finanţări oculte.

Heinz-Christian Strache - un aliat al francezei Marine Le Pen şi italianului Matteo Salvini - a demisionat sâmbătă din funcţiile de vicecancelar şi de preşedinte al formaţiunii, după 18 luni de coalişie cu Sebastian Kurz.

Cancelarul a subliniat însă că o plecare a lui Herbert Kickl îi pare inevitabilă, în contextul în care funcţia sa de ministru de Interne este, în opinia sa, incompatibilă cu efectuarea unei anchete cu privire la declaraţii ale lui Heinz-Christian Strache.

”Ar fi fost de dorit ca el să demisioneze, aşa cum a făcut-o domnul Strache”, a subliniat Sebastian Kurz.

Herbert Kickl a refuzat, însă, să demisioneze, şi nu exista altă soluţie decât demiterea, a insistat cancelarul, care a precizat anterior că ”domnul Kickl nu se poate ancheta pe sine însuşi”.

Această plecare era cu atât mai necesară, cu cât Herbert Kickl, în vârstă de 50 de ani, considerat drept strategul partidului, era ”secretar general şi era însărcinat cu finanţele” FPOe la momentul faptelor evocate, a subliniat Sebastian Kurz.

În opinia cancelarului, cel vizat ”nu conştientizează amploarea” scandalului provocat de Ibiza-gate - numele oraşului de pe Insulele Baleare unde a fost filmată înregistrarea video, care l-a prins într-o capcană pe Heinz-Christian Strache.

Ministrul Transporturilor Norbert Hofer - noul lider desemnat de FPÖ - a avertiat luni că o destituire a lui Herbert Kickl ar însemna plecarea din guern a celorlalţi patru miniştri din partid.

Sebastian Kurz a precizat că, dacă acest scenariu se confirmă, el va cere preşedintelui austriac, Alexander Van der Bellen, să numească ”experţi” în posturile vacantate.

Cancelarul a anunţat sâmbătă faptul că convoacă alegeri legislative anticipate în urma acestei crize politice, un scrutin care ar urma să aibă loc în septembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.